Da bi čaj imao punoću okusa i bio koristan za naš organizam, voda za čaj ne smije biti toplija od 80 stupnjeva. Pretopla voda uništava zdrave sastojke.

Stigli su hladniji dani u kojima nam dobro dođe topli čaj. Ali većina nas ga priprema na potpuno krivi način.

Većina ljudi kipućom vodom prelije preko osušene biljke ili vrećice čaja. Martin Isark, profesionalni kušač hrane i pića, tvrdi da je takav način pripreme ravan kulinarskom zločinu.

– Pretopla voda uništava korisne sastojke u biljkama, tako da u šalici ostaju samo jak okus i suha tanina. Prokuhana voda ili predugo stajanje vrećice čaja u šalici čine da napitak nije toliko ukusan kao voda u kojoj je bilo lišće kupusa, a prekomjerno dodavanje šećera, meda, limuna ili mlijeka drastično mijenja okus i čini čaj beskorisnim – komentirao je Isark.

Čaj
Foto: Unsplash

Voda za čaj ne smije biti toplija od 80 stupnjeva

Da bi čaj imao punoću okusa i bio koristan za naš organizam, voda ne smije biti toplija od 80 stupnjeva. Ako imate kuhalo za vodu, jednostavno podesite željenu temperaturu.

VIDI OVO: Najzdraviji čajevi: Koji čaj je najbolji za zdravlje?

Ako, pak, čaj pripremate u bilo kojoj drugoj posudi, kad voda zavrije, maknite lonac s štednjaka, dodajte malo hladne vode i tek tada vodu (i prokuhanu i hladnu) prelijte preko osušene biljke ili vrećice čaja.

Poklopite, ostavite da odstoji dvije do tri minute, zatim procijedite (ili izvadite vrećicu), dodajte malo meda, šećera, limunovog soka i/ili mlijeka, promiješajte i možete ga piti.

I nemojte pretjerivati ​​sa šećerom, pogotovo ako čajeve pijete u sklopu terapijskog lijeka! Što biljka sadrži više tanina, gorkog je okusa, ali je i ljekovitija. Imajte to na umu svaki put kad posegnete za još jednom žličicom šećera ili meda prije nego što počnete piti čaj.