Vožnja bicikla smanjuje rizik od raka i bolesti srca

Istraživanje je pokazalo da redovna vožnja bicikla smanjuje rizik od smrti iz bilo kojeg razloga za 41 posto, rizik od raka za 45 posto i rizik od bolesti srca za 46 posto.

Ako želite živjeti duže i smanjiti rizik od raka i bolesti srca, onda biste na posao trebali ići biciklom, pokazalo je novo istraživanje. Istraživanje je potvrdilo da vožnja bicikla upola smanjuje rizik od raka i bolesti srca.

Petogodišnje istraživanje u kojem je sudjelovalo 250.000 Britanaca pokazalo je i da hodanje ima određene prednosti u odnosu na sjedenje u javnom prevozu ili vožnju automobilom.

Istraživači ističu da vožnja bicikla prestaje biti pitanje volje onog trenutka kada postane dio radne rutine. Istraživanje je usporedilo ljude koji su bili aktivni s onima koji su na putu do posla sjedili.

Ukupno 2.430 ispitanika je umrlo, 3.478 je oboljelo od raka i 1.110 ih je imalo srčane probleme. Međutim, redovna vožnja bicikla smanjuje rizik od smrti iz bilo kojeg razloga za 41 posto, rizik od raka za 45 posto i rizik od bolesti srca za 46 posto.

Biciklisti su u prosjeku vozili oko 48 kilometara tjedno, a što su više koristili bicikl postajali su sve zdraviji. I pješačenje smanjuje rizik od bolesti srca, ali samo ukoliko ljudi hodaju više od devet kilometara tjedno.

Zdravstvene prednosti ostvarili su i oni koji kombinirali vožnju biciklom i javni prijevoz.