Vrhovni sud Poljske odbio priznati rodni list u kojem su kao roditelji navedene 2 žene

Vrhovni sud Poljske odbio je priznati rodni list u kojem su navedene dvije žene kao roditelji. Nekompatibilan je s pravnim uređenjem u Poljskoj.

Dvije žene pokušale su u Poljskoj postići valjanost rodnoga lista njihovog djeteta u kojem su njih dvije navedene kao roditelji. Vrhovni sud proglasio je da takav ishod ne bi bio u skladu s poljskim zakonodavstvom i odbio raniju presudu Vojvodskog suda, prenosi rmx.news.

Žene su htjele registrirati britanski rodni list njihovog djeteta u Poljskoj. Ravnatelj Civilnoga matičnog ureda odbio je prenijeti dokument zbog činjenice da su u njemu kao roditelji navedene osobe istoga spola. Njegovu je odluku podržao guverner pripadajućeg vojvodstva, ali je Vojvodski sud presudio u korist žena.

Slučaj je završio na Vrhovnom sudu

Kasacijskom žalbom slučaj je došao do Vrhovnog suda koji je prošlog tjedna odlučio da dvije žene ne mogu biti zakoniti roditelji djeteta u Poljskoj.

VIDI OVO: Poljska gotovo potpuno zabranjuje pobačaj

“Presudom od 5. travnja 2018. Vojvodski sud odbacio je odluku vojvodskog guvernera koji je podržao odluku ravnatelja Civilnog matičnog ureda da odbije prepisati strani rodni list. Slučaj se tiče djeteta rođenog u Ujedinjenom Kraljevstvu, a u čijem su rodnom listu kao roditelji upisane dvije žene”, izvijestili su iz Ureda državnog tužitelja.

Objasnili su kako je Vojvodski sud prekršio zakon netočnom interpretacijom i primjenom. Vrhovni sud ocijenio je žalbe tužitelja i vojvodskog guvernera opravdanima te odbio zahtjev dviju žena zato što je isti nekompatibilan s temeljnim načelima pravnog uređenja u Poljskoj.

NE PROPUSTITE

NAJNOVIJE