WHO: Stroge restriktivne mjere u Europi su ”apsolutno neophodne”

Stroge restriktivne mjere u Europi su “apsolutno neophodne” kako bi se spasili životi, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nakon što je milijunima ljudi u raznim europskim gradovima rečeno kako žive pod novim mjerama zbog rekordnih brojeva zaraženih koronavirusom.

Od subote će u Londonu biti zabranjeno druženje u zatvorenim prostorima, a u devet francuskih gradova uvodi se policijski sat.

Raste broj hospitaliziranih slučaja

Jučer je Poljska odredila crvene zone u kojima će biti zatvorene škole i teretane, uključujući glavni grad Varšavu, a Češka gradi svoju prvu privremenu bolnicu za pacijente zaražene koronavirusom.

Nizozemska je uvela djelomičnu četverotjednu karantenu, a u nekim dijelovima Njemačke orgraničen je rad restorana i barova.

“Epidemiološka situacija u Europi je razlog za veliku zabrinutost. Dnevne brojke novozaraženih su u porastu, baš kao i brojke hospitaliziranih”, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu.

VIDI OVO: 7 ranih znakova koronavirusa

Situacija nije toliko loša kao u travnju

“COVID-19 je sada peti uzročnik smrti u Europi, dostigli smo broj od 1.000 smrti dnevno”, rekao je on i dodao da situacija ipak nije toliko loša koliko je bila u travnju.

“Iako bilježimo dva do tri puta veći broj slučajeva dnevno u usporedbi s vrhuncem epidemije u travnju, bijležimo i pet puta manje smrti”, rekao je Kluge.

Prema njegovim riječima, veći broj novozaraženih može se dovesti u vezu s većim brojem testova među mladima, a niža smrtnost bi se mogla objasniti činjenicom da se virus širi u mlađoj populaciji.

Kluge je takođe rekao da nas, ako europske vlade ublaže mjere, do siječnja 2021. možda čeka dnevna stopa smrtnosti koja će biti četiri do pet puta veća nego što je bila u travnju.

NE PROPUSTITE

NAJNOVIJE