Zašto zabavu trebamo shvaćati ozbiljnije?

Zašto zabavu trebamo shvaćati ozbiljnije
Foto: Unsplash

Volim se zabavljati, ali ponekad osjećam krivnju u vezi toga. Osjećam kao da gubim svoje vrijeme.

Trebam li zaista bacati ovaj frizbi, kada mogu raditi nešto što je zaista važno? Je li u redu igrati videoigre ili se samo ponašam kao tinejdžer? Kao odgovorna odrasla osoba trebam li cijeniti posao kao nešto što je u srži bolje od igre?

OGLAS

Mi Amerikanci se volimo ponositi svojom radnom etikom. Radimo duge sate za naše teško zarađene plaće. To je dobro i pohvalno. Mnoge odlične propovijedi i knjige ispravno govore o našoj moralnoj obavezi da se borimo protiv lijenosti i da skrbimo za naše voljene. No, ako ne možemo pronaći način kako uživati u jednostavnim, od Boga danim užicima života i igre, možemo postati teški radoholičari.

VIDI OVO: Mladi, vodi li vas zabava u pakao?

Naravno, sve dobre stvari mogu biti zloupotrijebljene.

No ono što slijedi jest pokušaj da se oslobodimo od pritiska toga da pronalazimo svoj identitet samo u onome što radimo. Možemo postati tako kratkovidni da možemo propustiti Božje svrhe zabave, igre i slavljenja.

Bog ozbiljno shvaća vrijeme igre, stoga bismo trebali i mi. Kako znamo da se Bog voli zabavljati? Samo trebamo otvoriti Bibliju.

Izrael je trebao imati dane svečanosti (Brojevi 10, 10), koji su uključivali slavljenje pobjeda i festivale. Njihovi festivali bi posramili najbolje današnje zabave i to bez imalo krivnje. Bog je svome narodu zapovjedio neka slave danima za vrijeme Blagdana sedmica (ono što Grci nazivaju ”Pentekost”) i Blagdana sjenica. (Ponovljeni zakon 16, 9-17)

OGLAS

Razmislite o ovome. Izraelci su dobili Božju zapovijed da slave i daju hvalu Bogu dobrom hranom i dobrim vinom. Bog je njihovu sreću shvatio toliko ozbiljno da je prijetio kako će izgnati svoj narod: „Budući da nisi htio služiti Jahvi, Bogu svome, vesela i radosna srca zbog obilja svega, služit ćeš neprijatelju svome, koga će Jahve poslati na te, u gladu i žeđi, golotinji i oskudici svakoj. Na tvoju će šiju navaljivati jaram od gvožđa dok te ne satre“. (Ponovljeni zakon 28, 47-48)

Čak je i povratak Božjeg naroda iz izgnanstva uključivao smijeh, zabavu i ples. (Jeremija 30, 19; 31, 4) Nakon Kristovog povratka, Njegov narod će uživati u nevjerojatnoj svadbenoj gozbi. (Otkrivenje 19, 6-10) Ne zaboravimo kako je Bog stvorio vino za radost naših srca. (Psalam 104, 15)

VIDI OVO: Ovako se mi danas zabavljamo

Ako je Isus stvorio vino na velikoj svadbi u Kani, kako će tek dobro biti rajsko vino? Kako će naša srca tek tada biti vesela? Kakva vrsta šašave zabave će to biti?

Kada je David vratio Božju arku natrag u Jeruzalem, on „je plesao ispred Boga“. (2. Samuelova 6, 5; 21; 1. Ljetopisa 13, 8) On je slavio svom silom i to je bio oblik štovanja. Bilo je dobro i ispravno plesati ispred Boga.

OGLAS

Psalam 104, 26 kaže da je Bog stvorio Levijatana zbog vrlo specifične namjene. Kad god bi se Levijatan (krokodil, kit, sada izumrla morska životinja, itd.) pojavio, Biblija kaže da ga je Bog stvorio kako bi plesao u moru. Njegova svrha bila je da se igra i da pleše te da radosno slavi plivanjem.

Kakav Bog stvara takvu životinju? Što takva životinja, koja je poput djeteta otkriva o Božjem srcu?

Bog ima vječan smisao za zabavu, kojeg mi slobodno trebamo oponašati.

Propovjednik 3, 4 kaže da postoji vrijeme plača i vrijeme za smijeh. Riječ ”smijeh” je ista riječ, koja se koristi za opis Levijatanove igre. Postoji vrijeme za zabavu. Možda vam sada nije do toga, ali shvatite da Bog svome narodu daje ogromnu slobodu kako bi uživali u vremenu za zabavu.

VIDI OVO: Je li grijeh šaliti se? Što Biblija kaže o pričanju šala?

Svečanost ima svrhu. Njezina svrha je da nas usmjeri na Boga u štovanju. (Djela 14, 17) Ako se Bog voli zabavljati i ako On voli da se Njegov narod zabavlja, onda i mi trebamo vidjeti kako gledamo na zabavu.

OGLAS

Ako sam stvoren na Božju sliku i ako se Bog otkriva u čistoj i iskrenoj zaigranosti, možda sam ne shvaćam zabavu dovoljno ozbiljno.

Da, trudite se na poslu. Da, budite odgovorni sa svojim vremenom. Ali Bog koji je radio šest dana, isto tako je uzeo sedmi dan kako bi se odmorio. Bog koji drži svemir zajedno, isto je tako stvorio naša tijela za zabavu i naša srca za radost.

Autor: Jason Todd; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Relevantmagazine.com