Naslovnica Novosti Hrvatska Tužna vijest iz Zagreba: Dječak (11) preminuo od Covida, ravnatelj bolnice otkrio...

Tužna vijest iz Zagreba: Dječak (11) preminuo od Covida, ravnatelj bolnice otkrio o čemu se radi

Dječak je u dobi od samo 11 godina preminuo od Covida u noći sa subote na nedjelju u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

Potvrdio je to pročelnik Zavoda za infektivne bolesti Klinike prof. Goran Tešković “Večernjem listu”.

Riječ je o najmlađoj žrtvi koronavirusa u Hrvatskoj. Očitovanje o tome u nedjelju je zatražio ministar zdravstva Vili Beroš.

“Zatražio sam očitovanja od Klinike za dječje bolesti i Klinike za infektivne bolesti kako bismo utvrdili i objedinili sve relevantne informacije iz medicinske dokumentacije i sagledali okolnosti događaja”, izvijestio je ministar Beroš.

Prema pisanju Jutarnjeg, došlo je do rijetke komplikacije koju su liječnici počeli primjećivati kod malog broja djece koja su bila zaražena, odnosno do multiorganskog upalnog sindroma (MIS-C) koji se javlja kao pretjerani imunološki odgovor.

Dječak je pokazivao znakove sepse

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Goran Roić rekao je za Dnevnik.hr da je dječak u bolnicu zaprimljen 21. siječnja u popodnevnim satima.

”Imao je anamnezu od nekoliko dana povišene temperature, glavobolje i bolova u trbuhu. Zbog sumnje na akutno zbivanje u trbuhu zaprimljen je na odjel dječje kirurgije i napravljena je laboratorijska i dijagnostička obrada koja je ukazala na bubrežnu insufijenciju, poremećaj koagulacije, znakove sepse. Prebačen je u jedinicu intenzivnog liječenja”, objasnio je Roić.

Dječaka su hitno operirali, no došlo je do komplikacije. ”Prije uvođenja u anesteziju došlo je do zastoja rada srca. Dijete je reanimirano i nakon stabilizacije je dovršen operativni zahvat, ali je u postoperativnom tijeku dijete bilo ovisno o respiratornoj i kardiovaskularnoj potpori te se, zbog pozitivnog Covid-19 nalaza, posumnjalo da je došlo do komplikacija i multiorganskog zatajenja.

Dijete je dogovorom premještenom u Kliniku za infektivne bolesti 22. siječnja, gdje je sljedećeg dana nažalost i preminulo”, kazao je Roić, prenosi Direktno.

Rijedak, ali vrlo opasan simptom

Multiorganski upalni sindrom je vrlo rijedak i iznimno opasan sindrom koji pogađa djecu od dvije do 15 godina, a koji je detektiran u travnju prošle godine u SAD-u i Velikoj Britaniji kod djece oboljele od Covida-19.

Sindrom ima značajke slične sindromu toksičnog šoka i Kawasakijeve bolesti i izaziva upalu krvnih žila po cijelom tijelu.

Počivao u miru! Molimo za njegove roditelje i obitelj! 

NAJNOVIJI ČLANCI