Naslovnica Zdravlje 9 načina zaštite od koronavirusa u domu u kojem je netko zaražen

9 načina zaštite od koronavirusa u domu u kojem je netko zaražen

Zaštita od koronavirusa u domu nakon što ste saznali da je netko od vaših bližnjih zaražen ne mora biti komplicirana. Kako se možete zaštititi? 

Trenutno stoji da, ako osoba s kojom živite ima koronu, vaša mogućnost zaraze je 50%. No, kako bi se brinuli o osobi koja je zaražena, a sebe zaštitili, možete pratiti slijedeće upute: 

1. Testirajte se

Čim saznate da netko u vašem domu ima koronavirus, bez obzira na vaše simptome, odmah se testirajte. No, čak i ako je prvi test negativan, svakako morate biti u izolaciji budući da je moguće da će se drugi test pokazati kao pozitivan. 

Ako u području gdje živite ne možete otići na testiranje, onda je od iznimne važnosti konzultirati se s vašim liječnikom putem telefona i ostati u kući 14 dana ili dulje, ovisno o simptomima. Također treba javiti svakoj osobi s kojom ste došli u kontakt da ste pozitivni ili da je netko u vašem domu pozitivan a koronu. 

2. Ograničite kontakte

Kada netko u vašem domu dobije koronu, vrlo je važno odvojiti se od te osobe u kući. Trebate se držati najmanje dva metra od zaražene osobe, a i više. 

Sve osobe u kućanstvu i bliski kontakti trebaju biti u izolaciji najmanje 14 dana. 

Ako živite u malom prostoru, neka zaražena osoba bude što dalje od vas i od drugih. Tako se barem izlažete manjoj dozi virusa. Navodno, osoba koja se zarazi jako bliskim kontaktom često ima teže simptome nego osoba koja se zarazi minimalnim kontaktom s oboljelom osobom. 

Još se uvijek možete brinuti za oboljelu osobu, ali joj prilazite samo kada je to neophodno. 

3. Držite prozore otvorenima

Jako je važno dobro prozračivati vaš dom. Držite prozore otvorenima koliko god možete, čak i ako to znači da ćete morati pojačati grijanje. To je ključno jer virus često ostaje u zraku tako da ga prozračivanje može izbaciti van, piše Healthline.  

4. Uvijek nosite masku

Bez obzira jeste li vi zaraženi ili je tko u vašem domu zaražen, maska je obavezna za sve osobe koje žive u istom prostoru! 

Maske mogu zaštititi osobu od pretjeranog izlaganja virusu i spriječiti širenje virusa ako je osoba već zaražena. 

Iako zaštita nije 100% ipak vas dosta štiti. Pokušajte nabaviti kirurške maske, ali ako ih nemate, i platnene će poslužiti. 

Ako brinete za oboljelu osobu, korisno je nositi zatvorene naočale kako virus ne bi došao do membrane oke. 

Pravilno prati ruke
Foto: Pixabay

5. Perite ruke i dezinficirajte površine

Od početka pandemije naglašava se potreba za što češćim pranjem ruku i to najmanje 20 sekundi. Koristite sredstva za pranje ruku s najmanje 60% alkohola ako nemate vode i sapuna. Nemojte dodirivati nos i usta neopranim rukama. 

Bez obzira tko je u kućanstvu bolestan, pranje ruku i dezinfekcija je ključna za sve članove. 

Također nastojte što češće dezinficirati područja koja se često dodiruju, kao što su kvake, stolovi, toalet i elektronika. Najbolje je prvo sva područja očistiti sapunom i vodom, a tek onda dezinficirati. 

7. Zdravo se hranite

Jako se važno zdravo hraniti tijekom pandemije kako bi organizam što više ojačao i kako bi se imunitet što uspješnije borio protiv virusa. Ovdje donosimo nekoliko namirnica koje će vam ojačati imunitet

Osobe s određenim bolestima su u većoj opasnosti od oboljenja od korona virusa, a u nju spadaju osobe sa srčanim bolestima, pretile osobe, iznimno pretile osobe te dijabetičari. 

8. Ne vjerujte svima

Mnogi su sada postali stručnjaci za koronu, ali ne znači da svima trebate vjerovati. Za provjerene informacije oslanjajte se na službene dopise Centra za kontrolu bolesti kao i Stožera. Također, jako je važno posavjetovati se s vašim liječnikom i od njega zatražiti točne upute. 

9. Razgovarajte s nekim

Može biti vrlo teško kada osoba u vašem domu dobije koronu ili kada ste i vi zaraženi. Zbog toga je važno imati osobu s kojom možete pričati i podijeliti svoje osjećaje, nade i strahove. Naravno, to ne znači da ćete ići kod nekoga na kavu ili pozivati osobu sebi, ali bi koji razgovor telefonom mogao olakšati vašu dušu i umiriti vam strahove.

Najvažnije, ne zaboravite moliti za oboljele i za sebe.

NAJNOVIJI ČLANCI