NaslovnicaDuhovnostZašto se u današnjem svijetu Bog čini skriven?

Zašto se u današnjem svijetu Bog čini skriven?

Biblija daje mnoštvo svjedočanstava u kojima Bog izravno djeluje u životima pojedinaca, obitelji, skupina te naroda. Zašto se onda u današnjem svijetu Bog čini skriven?

Možemo dati nekoliko razloga kako bismo razumjeli zašto se čini kao da Bog nije očit u današnjem svijetu. Moramo zapamtiti da Biblija u većini slučajeva naglašava kako je Bog djelovao kroz prošla razdoblja.

Drugim riječima, umjesto da bilježi svaki trenutak svakodnevnog života, fokus je često na djelovanju i čudima Boga kako bi dao upute budućim generacijama. Kao što film naglašava određene dijelove priče, tako se i Biblija često usredotočuje na glavne dijelove u kojima je Božje djelovanje najočitije. Moramo ujedno biti svjesni da Biblija pokriva dugo razdoblje povijesti.

Stari Zavjet bilježi događaje od početka ljudske povijesti do otprilike 400. godine prije Krista. Novi Zavjet pokriva većinu prvog stoljeća po Kristu. Zajedno oni bilježe neke od najvažnijih načina na koje je Bog djelovao u ljudskoj povijesti tog vremena. Zasigurno je Bog davao znakove svoje prisutnosti i nakon biblijskih vremena, no manje je povijesti tijekom koje je tada djelovao u usporedbi s poviješću zabilježenom u Pismu. 

Zašto se u današnjem svijetu Bog čini skriven?
Foto: Pexels

Božja prisutnost je očitija u Novom zavjetu

Bog se čini prisutniji u Novom zavjetu većinom zbog sadržaja koji obrađuje razdoblje tijekom kojeg je Isus djelovao u ljudskom obliku na zemlji. Zasigurno je taj vremenski period bio jedinstveni dio povijesti tijekom kojeg su se dogodila mnoga čuda. 

Mi sada živimo u onome što se naziva Razdoblje Crkve te u svakom kršćaninu živi Duh Sveti. Duh će nas „upućivat (…) u svu istinu“ (Ivan 16,13) i pomoći nam da živimo prema Božjim načinima. Više od Božje fizičke prisutnosti (što često vidimo u Starom zavjetu) ili Isusovog fizičkog hoda zemljom (kao u Evanđeljima), vjernici imaju Božjeg Duha u sebi da ih vodi, upravlja, savjetuje i tješi (Ivan 16,8). 

Neki bi mogli reći da se Bog zapravo više očituje u današnjem svijetu. Kršćanstvo je najveća religija u svijetu, a Biblija je najprevođenija i najpopularnija knjiga u povijesti.

Kršćanstvo se eksponencijalno proširilo na mnoge dijelove svijeta u posljednjem stoljeću. Unatoč velikim progonima u mnogim dijelovima svijeta, kršćanska vjera cvjeta čak i u neprijateljskom okolišu. Današnji misionari svjedoče predivnim Božjim djelima koja nude dokaze o Božjoj trenutnoj prisutnosti. 

Bog nije skriven u današnjem svijetu

Zaključno, iako postoje mnogi razlozi zbog kojih se čini da je Bog bio prisutniji tijekom biblijskih vremena, Bog nastavlja snažno djelovati i u današnjem svijetu. To je jasno po djelovanju Duha Svetoga u životu svakog kršćanina, rastu kršćanske crkve i svjedočanstvima o Božjoj moći koja djeluje na nevjerojatne načine kako se poruka evanđelja nastavlja širiti diljem svijeta. 

Izvor: Compellingtruth.org; Prijevod: Mislav U.

PROČITAJTE JOŠ:

NE PROPUSTITE!

NAJNOVIJE