Zašto je post dobar?

Zašto je post dobar za naše fizičko i duhovno zdravlje? Dvije volje ne mogu uspješno živjeti u istom tijelu – naša volja i Božja volja.

U Mateju 17,21 Isus je rekao da određeni zli duh neće izaći iz osobe osim po molitvi i postu. Neki zapisi se ne slažu s tim treba li taj citat uključiti ili ne, ali se taj princip može naći na mnogim mjestima u Pismu: Post stavlja pritisak na duhovnu sferu.

Arthur Wallis naglašava: „Često se pritisak mora primijeniti prije nego dođe do probitka u nebeskom boju.“ Čini se da neka demonska aktivnost ne može biti prekinuta dok se ne primjeni pritisak kroz molitvu i post. 

Oružja koja koristimo za borbu protiv sotone nisu fizička, nego duhovna. Oružja trebaju biti prikladna za vrstu rata! Sotonu ne može eliminirati AR-15, ali se možemo moliti i postiti. Ta dva duhovna metka velikog kalibra mogu nanijeti veliku štetu. Otvorite Riječ, molite, razmatrajte i slavite za konačni udarac: „ »Ne silom niti snagom, već duhom mojim!« – riječ je Jahve nad vojskama.“ (Zaharija 4,15). Tako da bih vas definitivno ohrabrio da postite tijekom ovog teškog razdoblja u našoj povijesti. 

Štrajk glađu protiv Pakla

Dvije volje ne mogu uspješno živjeti u istom tijelu – naša volja i Božja volja. Mi ne možemo pobijediti ono što hranimo. Božja riječ govori: „Jer što je god svjetovno – požuda tijela, i požuda očiju, i oholost života – nije od Oca, nego od svijeta“ (1 Ivanova 2,16). 

Društvo kaže: „Budite svoji! Prihvatite svoje žudnje! Nahranite vaše želje!“ No, mi znamo da neumjerenost u jelu i piću nikada neće odvesti do duhovne pobjede ili bilo koje pobjede. Neka uporišta se drže malo po malo. Moramo se „oduprijeti đavlu“ te će on eventualno pobjeći (Jakovljeva 4,7). Post disciplinira tijelo, molitva i slavlje vežu neprijatelja, a Riječ daje mudrost. Post stvara glad za Bogom i usmjerava naš fokus na Njega. 

Nemojte krivo shvatiti – ne promoviram religiju zasnovanu na djelima. Ja demonstriram važnost duhovne discipline koja proizvodi božanski plod. Što je u vašem životu mrtvo, a što znate da Bog želi obnoviti? Postoji li kakvo uporište koja zarobljava vaš život? Žudite li za dubljim hodom s Bogom i povećanom duhovnom glađu? Trebate li pomoć u samodiscipliniranju i poniznosti? Trebate li nekakvo otkriće, usmjerenje ili mir? Je li u vašem životu sada pravi kaos? Čekaju li vas teške prepreke? Onda je vrijeme da se pripremite za bitku molitvom i postom. 

Zamolite Boga da vas usmjeri i postavite okvirni datum. Uklonite sve prepreke unutar vašeg doma kao što su brza hrana i loši mediji – daleko od očiju, daleko od srca. Dodajte gorivo na upotpunjavanje vašeg posta molitvom, čitanjem, slavljem i slušanjem propovijedi na temu posta. To je teško i izazovno, ali bol discipline daleko nadilazi bol žaljenja. 

Naša punina naš je pad

Nakon što sam izgurao kroz svoj prvi sedmodnevni post na vodi prije nekoliko godina, Fox News su me kontaktirali da odletim u New York i sudjelujem u debati s pastorom s različitim stajalištima o moralnosti. Moja supruga i ja smo također upoznali dva kršćanina koji su me ohrabrili svojim misijama – Jima Cymbalu, pastora Brooklyn Tabernaclea, i glumca, producenta te evanđelista Kirka Camerona. Uz to je Bog pomogao našoj crkvi da raste, proširio je njezine dosege te je zaliječio stare rane. Nije bila za to zaslužna savršena post, no Bog, kroz Svoju milost, poštovao je moj slabašan pokušaj te će isto to učiniti i za vas. 

Velika većina heroja vjere je postila, a to je još uvijek jako često u mnogim mjestima. No u Americi je naša punina naš pad. Leonard Ravenhill je jednom rekao: „Kada je u Bibliji nešto što se crkvama ne sviđa (kao što je post), one to nazivaju legalizmom.“ 

Bilo to na radiju, na televiziji, internetu ili u crkvi, mi često čujemo da Bog ima divan plan za naš život i da je kršćanstvo lako i bezbrižno. Promijenili smo hodanje za Kristom u lak put umjesto u usku cestu. Učinili smo Isusa batlerom, a ne Kraljem. Mi želimo lak križ, praznu cestu i nepostojeće terete. 

Duhovne discipline su namijenjene tome da se izgradimo, a ne samo da njima uništimo uporišta oko sebe. Da, Bog blagoslivlja Svoj narod – trebali bismo se moliti za Njegove blagoslove, uživati i njima i ohrabrivati ih. No predivan i ugodan život nije uvijek blagoslov. Kako Biblija naučava, prisustvo i moć Božja u našim životima uvijek je blagoslov: „Jahve narodu svom daje jakost, Jahve narod svoj mirom blagoslivlje“ (Psalmi 29,11). 

Žudimo za onim što hranimo

Kršćanstvo je pozvano da bude snažan i spretan borbeni stroj. Ne govorim o tjelesnoj težini, nego o duhovnoj težini – težini koja razara uporišta. Leonard Ravenhill je rekao: „Kako možete srušiti sotonina uporišta ako čak nemate ni snage ugasiti svoj televizor?“ Mi bismo mogli dodati „Kako možemo srušiti sotonina uporišta ako čak nemamo snage reći ne hrani?“ 

Ne naučavam perfekcionizam. Nitko nema savršenu kontrolu nad tijelom, ali naš cilj treba biti pobjeda, a ne neprestani poraz. Duboko ukorijenjene ovisnosti mogu se okrenuti izgladnjivanjem tijela. Mi nismo nemoćni. Mi dajemo kontrolu ili tijelu ili Duhu. Jakov 4,5 podsjeća nas da naš duh „ljubomorno čezne.“ Hoćemo li podleći tim žudnjama ili ćemo se osnažiti da se lišimo tijela? Mi ćemo sve više žudjeti za onim što hranimo. Post utišava glas tijela. 

Mi smo svi nedostatni. Jedina razlika između onih koji uspiju i onih koji ne uspiju je ta da oni koji uspiju ponovno stanu na noge. Post ne sili Boga ni na što; on usklađuje naša srca s Njegovim i stavlja nas na pravi put; daje nam mudrost i razboritost za ključne probleme. Razboritost je jedan od naših najvećih izazova. Naišao sam na isječak iz vijesti prije nekog vremena, a koji ilustrira moj zaključak. 

17-godišnja djevojka iz Nizozemske, preminula je u ponedjeljak jer je krivo čula upute prije bungee skoka te je skočila na „ne skači“ upozorenje. Jedna od španjolskih instruktorica, koji je bila na mostu kada je tinejdžerka skočila 40 metara u svoju smrt, rekla je policiji da je djevojka skočila prije nego je uže pričvršćeno za njezinu opremu. Instruktorica je rekla španjolskoj televizijskoj kući RTVE da je rekla „Ne skači. Ne skači“, ali da je djevojka možda pogrešno čula i mislila da je instruktorica rekla: „Sad skači.“ 

Velika tragedija. Danas mnogi slušaju krivi glas. Jeste li i vi među njima? Cilj grijeha je uništiti naše svjedočanstvo i naše živote slušanjem krivog glasa. Očito je da trebamo provesti vrijeme u Božjoj Riječi tražeći mudrost i razboritost, ali post pomaže tom procesu. Mi ne želimo „ići“ kada Bog kaže „ne.“ 

Autor: Shane Idleman; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Christian Today

PROČITAJTE JOŠ: