NaslovnicaZanimljivostiZašto se ljude u Bibliji naziva bezumnicima iako nam je Isus rekao...

Zašto se ljude u Bibliji naziva bezumnicima iako nam je Isus rekao da ljude tako ne nazivamo?

Isus je izjavio da „tko god rekne: ‘Luđače!’, bit će podvrgnut paklu ognjenomu“ (Matej 5,22). Međutim, kroz cijelo Pismo postoje slučajevi u kojima se ljude naziva bezumnicima. Na primjer, David je napisao: „Bezumnik reče u srcu svojemu: ‘Nema Boga!’“ (Psalam 14,1). Pavao je rekao Galaćanima da su bezumni (Galaćanima 3,1). U Mateju 23,17, Isus je čak rekao farizejima i pismoznancima da su budale.

Dakle, je li Gospodinova izjava u Mateju 5,22 u suprotnosti s ovim ostalim stihovima gdje se ljude zapravo naziva bezumnima?

Rješenje

Kad proučavamo Bibliju, jedno od prvih načela koje trebamo imati na umu jest kontekst. Stoga, uzmimo u obzir cijeli kontekst onoga što je Isus rekao u vezi ovog navodnog proturječja.

„Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! I: Tko god ubije, bit će podvrgnut sudu. A ja vam kažem: Svaki koji se bez razloga srdi na brata svojega, bit će podvrgnut sudu. I tko god rekne bratu svojemu: ‘Šupljoglavče!’, bit će podvrgnut Vijeću. A tko god rekne: ‘Luđače!’, bit će podvrgnut paklu ognjenomu“ (Matej 5,21-22).

Isus se osvrnuo na općenito razumijevanje činjenice da će ubojice biti suđeni; međutim, otkrio je i dublju narav rekavši da neće samo ubojice, već će svatko tko se „srdi na brata svojega, biti podvrgnut sudu“. Nadalje, Krist je spomenuo da će oni koji uvrijede svog brata ili ga nazovu luđakom, odgovarati za te riječi.

Isus se nije fokusirao samo na djela pojedinaca kao što su ubojstvo, već i na srce i stav iza tih djela. Srce koje je puno bijesa prema nekome može dovesti do uvreda, nazivanja pogrdnim imenima, pa čak i ubojstva. Drugim riječima, ubojstvo nije jedini simptom pokvarenog srca, što je glavna poanta toga o čemu je Isus govorio.

Znači li to da je nazivanje ljudi budalama uvijek pogrešno? Isus je naglasio činjenicu da će i oni koji samo nazivaju ljude tako biti suđeni, a ne samo ubojice. Pokazao je da je grijeh stvar srca, a ne samo djela.

Ukoliko biste proučavali svaki biblijski primjer kada Bog naziva nekoga bezumnim, saznali biste da iza toga stoji pravedan razlog. Kada je Isus u Mateju 23,17 nazivao farizeje i pismoznance budalama, objasnio je da su udovoljavali samima sebi umjesto da su slavu davali Bogu. Slavili su zlato u hramu, a ne hram Božji u kojem se nalazi zlato, a to je bezumno.

Također, imajte na umu da je Isus Sudac i Zakonodavac sa savršenim znanjem, stoga On može činiti ono što čovječanstvo ne može (Jakovljeva 4,11-12). I u svemu moramo biti sigurni da svoja djela i riječi temeljimo na načelima Pisma, i ako trebamo suditi drugima, onda im sudimo pravedno po Božjoj Riječi (Ivan 7,24).

Zaključak

Matej 5,21-22 nam služi kao podsjetnik da se „klonimo svakoga oblika zla“ (1. Solunjanima 5,22), što uključuje stav srca, a ne samo zlih djela. Kada razumijemo Isusove riječi unutar cijelog konteksta, jasno je da proturječja nema. Kada izuzmemo neku tvrdnju izvan konteksta u pokušaju da dokažemo neutemeljenu ideju, neispravno ćemo tumačiti Božju Riječ.

Autor: Jeremy Ham; Izvor: Biblija i znanost/answersingenesis.org

NE PROPUSTITE

NAJNOVIJE