Zašto trebamo nositi maske za lice? Doktor je proveo eksperiment pomoću kojeg je dokazao na koji način nas maske štite od virusa i bakterija. 

Doktor Rich Davis, direktor mikrobiološkog laboratorija Providence Sacred Heart u Washingtonu, izveo je dva jednostavna znanstvena eksperimenta kako bi pokazao prednosti nošenja maske za lice.

Od kada je u ožujku najavljena pandemija koronavirusa, jedna od najvažnijih tema o kojoj se raspravljalo bila je prednost nošenja maske za lice.

Dok su neke zemlje maske za lice učinile obaveznim, druge su dozvolile javnosti da odluči želi li je nositi.

VIDI OVO: 4 razloga za nositi masku, čak i ako vam se to ne sviđa

Sada je jedan znanstvenik izveo dva jednostavna znanstvena eksperimenta kako bi pokazao prednosti nošenja maske za lice.

Što rade maske za lice?

– Što radi maska? Blokira kapljice za disanje koje dolaze iz usta i grla – napisao je dr Davis na Twitteru, uz fotografiju na kojoj je prikazan eksperiment.

U prvom eksperimentu, doktor je kihao, pjevao, razgovarao i kašljao prema agar ploči (služi u labaratoriju za ispitivanje bakterija), sa i bez maske.

Zašto trebamo nositi maske za lice
Foto: Twitter

Rezultati su otkrili da je nošenje maske spriječilo skoro sve respiratorne kapljice da dođu do specijalizirane podloge.

VIDI OVO: Majka bolesne kćeri se obratila svima koji panično kupuju maske za lice

Međutim, agar ploča korištena u testovima bez maske bila je potpuno prekrivena kolonijama bakterija.

Maske za lice su blokirale kolonije bakterija

U drugom eksperimentu, dr Davis je testirao na kojoj udaljenosti respiratorne kapljice mogu putovati, kada osoba nosi masku, kao i bez nje.

– Postavio sam ploče na udaljenosti 60 cm, 1,2 m i 1,8 m, a zatim sam jako kašljao u periodu od 15 sekundi. To isto sam ponovio bez maske. Kao što se vidi po broju kolonija bakterija, kapljice su uglavnom sletjele na površinu ploče na udaljenosti od 1,8 m, ali maska je blokirala skoro sve njih – napisao je mikrobiolog.

Zašto trebamo nositi maske za lice eksperiment 2
Foto: Twitter

U ovom video pogledajte kako sami možete napraviti zaštitnu masku za lice: