Naslovnica Život Zašto vjernici trebaju slaviti Boga?

Zašto vjernici trebaju slaviti Boga?

Na Božji dar spasenja mi vjernici odgovaramo tako što Ga predano slavimo i želimo da se Bog proslavi u svem što činimo. Čitav život jednoga kršćanima možemo opisati tom riječju, proslavljanje.

Proslavljanje, općenito, kroistimo kada vjernik sam ili s drugim vjernicima dolazi pred Boga sa željom da ga slavi i bude u zajedništvu s Njim.

Javno i privatno slavljenje Boga

Razlikujemo javno i privatno slavljenje. Javno slavljenje je kada se vjernici sakupe kako bi slavili Boga. Privatno slavljenje je kada vjernik sam slavi i obožava Boga. Obje vrste slavljenja su vrlo važne za duhovni rast kršćanina. Kada zapostavimo jedno od ova dva, naš duhovi rast usporava.

U današnje vrijeme, koje naglašava individiualnost, zajednička slavljenja Boga, bogoslužja, postaju zapostavljena. Neki smatraju kako su dovoljno učinili za sebe i za Boga ako su odgledali bogoslužje na televiziji. Svakako da pojedinci mogu imati velike koristi i blagoslove gledajući bogoslužje na televiziji, no to nikako ne smije zamijeniti zajednička bogoslužja, gdje skupa s ostalim vjernicima slave Boga.

Bog poziva na zajedništvo 

Sam Bog poziva na zajednička bogoslužja na nekoliko mjesta u Starome zavjetu. Bog je zatražio od Izraela da se svi sakupe u podnožju Sinaja kada je davao svoj Zakon (Izlazak 19-24). To je bio pri veliki skup Božjeg naroda. Pisac Poslanice Hebrejima se osvrće na taj skup, napominjući kako i mi trebamo pristupiti podnožju planine gdje ćemo susresti Boga, anđele i Isusa, posrednika novog saveza (Hebrejima 12,18-19), a sve to je samo slika onoga kada ćemo na nebesima s čitavim stvorenjem doći pred Božji tron i slaviti Ga svi zajedno (Otkrivenje 4,5).

Bog je taj koji nas poziva da Ga dođemo slaviti i On je taj koji nam govori kako Ga trebamo slaviti. Boga moramo slaviti po onome kako nam je sam rekao u Svojoj Riječi, a ne kako mi mislimo da bi trebali.

Dvanaesto poglavlje Poslanice Hebrejima završava pozivom kršćanima: ”…štujmo Boga kako mu je ugodno, u strahu i poštovanju.” (Hebrejima 12,28).

Autor: Morton H. Smith

NAJNOVIJI ČLANCI