Zeleni snijeg na Antarktici
Snimka zaslona: YouTube

Zeleni snijeg nastao cvjetanjem algi na Antarktici vjerojatno će se širiti kako temperature budu rasle, što je posljedica klimatskih promjena, rekli su istraživači, nakon što su napravili prvu mapu tih organizama i njihovih kretanja.

Satelitski podaci prikupljeni između 2017. i 2019. godine, u kombinaciji s mjerenjima na terenu tijekom dva ljeta na Antarktici, omogućili su znanstvenicima da preslikavaju mikroskopske alge dok cvijetaju preko snijega.

“Više temperature mogle bi stvoriti više okruženja pogodnih za život algi, kojima treba vlažan snijeg za rast”, rekli su istraživači za CNN.

VIDI OVO: Antarktika se otapa šest puta brže, hrvatskim otocima odzvonilo

Kako se navodi u studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications, zelena snježna alga je mikroskopska ako se mjeri pojedinačno, ali kada organizmi istovremeno rastu, snijeg postaje žarko zelen i može se uočiti čak iz svemira, rekli su istraživači.

Ploče zelene snježne alge mogu se naći duž obale Antarktike, obično u toplijim predjelima, gdje su prosječne temperature nešto iznad nula stupnjeva tijekom ljetnih mjeseci južne hemisfere od studenog do veljače.

Prema riječima istraživača, Antarktika je dio regije koje je doživjelo najbrže zagrijavanje u drugoj polovici prošlog stoljeća.

U veljači su zabilježene neobično visoke temperature, dok je devetodnevni toplotni val spalio sjeverni vrh kontinenta ranije ove godine.