Ruski satelit snimio misterioznu svjetlost: U Zemljinoj atmosferi primijećene zagonetne eksplozije

Za vrijeme leta ’Lomonosova‘ na visini od nekoliko desetina kilometara nekoliko puta smo zabilježili svjetlosnu ’eksploziju‘ ogromne jačine.

Ruski satelit snimio u Zemljinoj atmosferi misteriozne svjetlosne eksplozije
Snimka zaslona: Sputnjik

Ultraljubičasti teleskop postavljen 2016. godine na ruski satelit „Lomonosov“ zabilježio je u Zemljinoj atmosferi misteriozne svjetlosne eksplozije.

Njihova priroda još uvijek nije objašnjena, izjavio je za Sputnjik direktor Instituta za istraživanje nuklearne fizike moskovskog državnog sveučilišta Mihail Panasjuk.

„Pomoću teleskopa smo uspjeli dobiti značajnije rezultate nego što smo očekivali. Čini se da smo naišli na nove fizičke pojave. Zasad ne znamo kakva je njihova fizička priroda.

Na primjer, za vrijeme leta ’Lomonosova‘ na visini od nekoliko desetina kilometara nekoliko puta smo zabilježili svjetlosnu ’eksploziju‘ ogromne jačine. A ispod nje je sve bilo čisto, nije bilo nikakvih munja i oblaka! Ostaje pitanje što ju je izazvalo“, objasnio je Panasjuk.

On je naveo da se čitava atmosfera Zemlje sja izljevima ultraljubičastog zračenja, od kojih su neki poznati znanstvenicima — to su vatrenjaci (električna pražnjenja u mezosferi i termosferi) i vilenjaci (veliki bljeskovi u gornjem dijelu grmljavinskog oblaka).

Svemirski brod „Lomonosov“ proizvela je korporacija VNIIEM po nalogu moskovskog državnog sveučišta. Satelit je u orbitu izvela raketa-nosač „Sojuz 2.1a“ u travnju 2016. tijekom prvog lansiranja.

„Lomonosov“ proučava prolazne svjetlosne pojave (kratke bljeskove) u gornjem dijelu Zemljine atmosfere i karakteristike zračenja Zemljine magnetosfere.

Njegova težina je 625 kilograma. Satelit je opremljen svemirskim teleskopom za mjerenje energetskog spektra i kemijskog sastava kozmičkih zraka ekstremno velikih energija iz orbite blizu Zemlje. Osim toga, na njemu su ugrađeni instrumenti za istraživanje kozmičkih gama-zračenja i obližnje Zemljine magnetosfere.

Reci što misliš