Ženu natjerali da zatvori radnju jer je odbila depilirati transseksualca
Foto: Pexels

Brazilska imigrantkinja u Kanadi je prisiljena zatvoriti svoju radnju za depiliranje nakon što je odbila depilirati muške genitalije transseksualnog aktivista.

Jessica Yaniv, prije znana kao Jonathan Yaniv, je biološki muškarac koji se identificira kao žena.

Yaniv je podnio prijavu Sudu za ljudska prava nakon što ga je Marcia Da Silva odbila depilirati. Yaniv se složio da ga je ta majka dvoje djece uvrijedila diskriminacijom na osnovi spola te sada zahtjeva novčanu naknadu.

Da Silva, koja je otvorila posao u svom domu, kaže da je odbila poslužiti Yaniva iz sigurnosnih razloga i navodnog uznemiravanja s njegove strane, a ne zato što je transseksualac.

Da Silva je rekla sudu tijekom parnice da je zbog tog incidenta bila prisiljena zatvoriti svoju radnju koja je bila velik izvor prihoda za njezinu obitelj.

Šesnaest drugih žrtava

Ona nije jedina koju je Yaniv uzeo na pik. Aktivist je ujedno prijavio drugih 15 kozmetičarki jer su odbili depilirati njegove genitalije.

Prema Jayu Cameronu, odvjetniku iz Centra za konstitucionalne slobode, većina žena koje je prijavio su imigrantkinje koje malo zarađuju.


„Neki od mojih klijenata su jako oštećeni na osobnoj razini. Još je jedna klijentica bila primorana zatvoriti svoju radnju, u depresiji je, ne može spavati, a sve se to vuće već nekoliko mjeseci“, rekao je Cameron.

PROČITAJTE: Beogradski kirurg koji se specijalizirao za promjene spola iznio šokantne detalje o muškarcima koji su to učinili

„Vrlo je ozbiljna stvar podignuti tužbu na osnovu povrede ljudskih prava protiv druge osobe. Moji klijenti su ljudi. Oni imaju pravo zarađivati za život, a ovo je jako utjecalo na njih i na njihov posao jer uvijek postoji stigma tužbe“.

Yaniv je rekao sudu da vlasnici radnji nemaju pravu birati koga će poslužiti.

„Ne možete birati tko će biti vaša klijentela“, rekao je Yaniv dodajući da je Da Silvina odluka da ga ne depilira oblik neo-nacizma.


„Ovo nije u vezi depiliranja. Ovo je o poslu i individuama koje koriste svoju religiju i kulturu kako bi odbili poslužiti zaštićene skupine jer se ne slažu s njima ili s određenom osobom te to koriste kako bi ilegalno diskriminirali protiv njih te tako krše njihova ljudska prava“, napisao je Yaniv na Twitteru.

Yanivov slučaj je ujedno imao trajne posljedice na još najmanje jednu ženu.

Kanadska je aktivistkinja Lindsay Shephard trajno suspendirana s Twittera nakon što se suprotstavila Yanivu zbog njegovih objava.

Shephard tvrdi da je Yaniv pisao vulgarne i ponižavajuće komentare o njezinom tijelu na Twitteru.

„Odgovorila sam i rekla da ako pokušava zvučati kao žena, onda to ne čini na pravi način jer više zvuči kao muškarac koji nema normalnu vezu“, rekla je Shephard.

„Nisam bila nježna, ali nije ni on. Ja sam odgovorila i zbog toga sam izbačena“.


Nedugo nakon komentiranja Shephard je izbačena s Twittera. Iako joj nikada nije rečeno zbog kojih je točno objava izbačena, Shephard kaže da je prekršila pravila Twittera tako što je „krivo imenovala“ Yaniva, nazivajući ga muškarcem, a ne ženom.

PROČITAJTE: OD TRANSRODNOG DO TRANSFORMIRANOG OD STRANE BOGA: Bivši transseksualac svjedoči o Bogu koji ga je potpuno promijenio

„Krivo sam imenovala Yaniva, a to tehnički dovodi do kazne. No to je nešto o čemu vrijedi razmisliti -Twitter šalje poruku da ako osoba želi biti dio Twitter zajednice onda beskompromisno treba prihvatiti njihovu spolnu ideologiju, kakva god ona bila. Ako to ne želite, onda trebate šutjeti ili biti izbačeni“.

Yaniv je Shephardino izbacivanje pozdravio riječima: „Vrijeme je za zabavu“.

Ujedno je napisao da je „ponosna lezbijka“ koja „nikada neće odustati od borbe za jednakost“.

U međuvremenu, nekoliko žena je pokrenulo GoFundMe stranicu za donacije kako bi se prikupio novac za 16 žena čiji su životi oštećeni Yanivovim tužbama.

Njihov cilj je skupiti 70 000 dolara kako bi svakoj ženi dali oko 5000. Do sada su skupile oko 5000 dolara.