Naslovnica Duhovnost Živite dan po dan, neka svaki bude vrijedan

Živite dan po dan, neka svaki bude vrijedan

Živite dan po dan i neka svaki bude vrijedan! Briga ne može promijeniti prošlost, niti kontrolirati budućnost. Ona nas samo čini jadnijima danas. 

Dobra stvar o budućnosti je da vas ne udari sve odjednom. Da vas udari čitav vaš životni vijek odjednom, bili biste preplavljeni. Tako da vam Bog budućnost servira u malenim 24-satnim zalogajima. 

Budući da vam Bog daje samo jedan dan odjednom, tako očekuje da se vi postavite prema životu. Živite dan po dan, neka svaki bude vrijedan. 

Isus nas je naučio: „Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova“ (Matej 6,34). 

Isus kaže da prestanemo posuđivati probleme. Ako se nešto događa idući tjedan, zašto onda upropaštavamo današnji dan brinući se o tome? 

Briga ne može promijeniti prošlost. Ne može kontrolirati budućnost. Briga nas samo čini jadnijima danas. 

Bog nam svaki dan daje potrebnu milost

Bog vam daje svu milost koja vam je potrebna – ali samo dovoljna za danas, svaki pojedini dan. On ne nakuplja svu tu moć u vašem životu i daje ju za slijedeći tjedan ili mjesec. On kaže da molimo: „Kruh svagdanji daj nam danas“. On želi da pristupate životu dan po dan. 

Ne znamo što nosi budućnosti, ali možemo pristupati životu dan po dan. To je sve što trebate učiniti. 

Kada je sve nesigurno i ne znate kako mudro odlučiti za budućnost, tada se pobrinite za sadašnjost.

Bog ne želi da se brinete za sutra, ali ujedno ne želi ni da pretpostavljate o budućnosti. Važno je planirati, moliti se i vjerovati Bogu za sve što ima doći. No Bog ipak očekuje da većinu energije posvetite iskorištavanju sadašnjosti. 

Planirajte za sutra, ali živite za danas!

Divan način da to učinite, posebice tijekom pandemije, jest ograničavanje upijanja vijesti iz medija. Usredotočite se na stvari koje Bog voli i za koje mari, kao što je vaš duhovni razvoj i briga za ljude koji sada trebaju pomoć. Tako možete iskoristiti svaki dan. 

„Ne hvali se danom sutrašnjim, jer ne znaš što danas može donijeti“ (Izreke 27,1). Kada se sve u životu čini nejasnim, ovo je ono najjasnije što možete dobiti. 

Planirajte za sutra, ali živite za danas. Bog će vam dati sve što je potrebno da u oboje budete ponizni. 

Autor: Rick Warren; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Pastorrick.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJI ČLANCI