NaslovnicaDuhovnost5 znakova koji ukazuju da vaša vjera postaje mlaka

5 znakova koji ukazuju da vaša vjera postaje mlaka

Nitko od nas ne namjerava biti mlak u svojoj vjeri. Ipak, ovih 5 znakova ukazuju da vaša vjera postaje mlaka.

U Otkrivenju 2, 4-5 nakon što je pohvalio Crkvu u Efezu za njihova djela, trud i ustrajnost, Isus im je dao do znanja što ga stvarno muči:

“Ali imam protiv tebe: prvu si ljubav svoju ostavio. Spomeni se dakle odakle si pao, obrati se i čini prva djela. Inače dolazim k tebi i – uklonit ću tvoj svijećnjak s mjesta njegova ako se ne obratiš.”

Prilično ozbiljno, zar ne? Ipak, Isus je to popratio pojašnjenjem punim ljubavi u stihu 3, 19: “Ja korim i odgajam one koje ljubim. Revan budi i obrati se!”

Kako biste spriječili da nesvjesno izgubite revnost za Boga, evo pet znakova da padate u mlaku vjeru i kako to spriječiti.

5 znakova koji ukazuju da vaša vjera postaje mlaka

1. Previše ste kritični

Ponekad to ne vidimo sve dok netko drugi ne ukaže na hladnu istinu o tome koliko negativno i kritično zvučimo. Kada smo u ispravnom odnosu s Bogom, redovito čitamo Njegovu Riječ i okružujemo se drugim vjernicima, naša vjera može pokazivati karakteristike kao što je zahvalnost. 1. Solunjanima 5, 18 govori nam da je Božja volja za nas da budemo zahvalni u svemu. Kada počnemo gubiti iz vida svoje blagoslove, postajemo puni kritike i pritužbi.

Poslušajte koliko puta kažete nešto negativno i kritizirate nekoga i odmah se pokajte zbog toga. Zamolite Isusa da vam da srce puno zahvalnosti.

2. Slabo drugima govorite o Bogu

Sjećate li se koliko ste govorili o Isusu kada ste prvi put saznali za Božju milost koja je bila veća od svih vaših grijeha? Ako je to bila stvarna promjena u vašem životu, niste mogli prestati pričati o tome – i o Njemu. Drugi su vidjeli promjenu na vama i možda ste čak izgubili neke prijatelje ili veze zbog toga. Ali ako počinjete zvučati poput svih ostalih, to može biti siguran znak da se vraćate na svoje staro.

Molite se da Bog ponovno zapali vatru u vama koju su imali Petar i Ivan kada su hrabro rekli svojim tužiteljima (s mogućom smrtnom kaznom kao posljedicom!): “Ne možemo prestati govoriti o onome što smo vidjeli i čuli” (Djela apostolska 4, 20).

3. Počinjete više mariti za mišljenje svijeta, nego za Božje

Siguran način da postanete mlaki u svojoj vjeri je kada se počnete stapati s našom kulturom i usvajati njezina mišljenja i uvjerenja. Kada nas više zanima što svijet misli nego što Bog misli, mi smo na nizbrdici. Ako se bojite da vas drugi neće biti prihvatiti ili biste radije šutjeli kako biste ugodili njima nego svom nebeskom Ocu, zamolite Boga da vam podari zdrav strah od Njega, a ne od ljudi.

PROČITAJTE: 5 znakova da ste mlak kršćanin

4. Izgubili ste želju za Božjom Riječi

Postoje trenuci u mom životu kada sam provodio manje vremena u Božjoj Riječi. I što sam više to radio, postajalo je lakše. Ponekad to radimo zbog neke obveze, ali ako ste izgubili glad, želju ili čak zanimanje za Božju Riječ, pokajte se i vratite se redovnom proučavanju.

5. Manje ste osjetljivi na grijeh

Ispravan odnos s Bogom znači da ste osjetljivi na stvari na koje je Bog osjetljiv. To znači da vam je svetost važna, a ne zastarjela tema. To znači da bi vas grijeh i dalje trebao mučiti – bilo da je u vašem životu, u životima ljudi koje poznajete ili je prikazan u filmovima koje gledate ili pjesmama koje slušate. Poslušajte što Rimljanima 12, 2 zapovijeda:

Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno.

Gubitak naše osjetljivosti prema grijehu znači da smo sve dalje od Božjeg srca. Zamoli Ga da ti slomi srce onim što lomi Njegovo i da oduševi tvoje srce onim što oduševljava Njegovo. Čineći to, zaštitit ćeš svoje srce od dopuštanja da postane samozadovoljno, mlako i izvan onoga gdje Bog želi da budete.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare