Foto: Pixabay

Rasipni sin nije završio među svinjama onoga dana kada je napustio očev dom; postupno je išao kroz proces otpadništva (pogledaj Lk 15,11-15). Tako je i s nama. Da je neprijatelj razotkrio završetak na prvoj kušnji, bilo bi lako oduprijeti se! No, udaljavanje od milosti je obično tako prepredeno da i duhovno zreliji zagrizu mamac.

Znakovi upozorenja vidljivi su daleko prije nego prihvatimo grijeh. Jedan od prvih je da dopustimo da drugi ljudi ili stvari zauzmu mjesto u našem srcu koje pripada samo Bogu.

Ako više volimo bilo što zemaljsko od Boga jasan je znak da su nam srca odlutala. Čak su i duhovno zreli u opasnosti da dozvole vidljivome da otme mjesto vječnoga, nevidljivoga Boga.

Rezultat je da postanemo mlaki u potrazi za Bogom. Nastupa samozadovoljstvo. Uspoređujemo se prema standardima drugih prije nego prema standardu Riječi Božje i opravdavamo ono za što znamo da je kompromis.

Počinjemo živjeti „model pobožnosti“, izvana religiozni ali bez sile u svome životu (2 Tim 3,5). Naše „ja“ tada preuzima prijestolje (pogledaj stihove 2-4). Teško nam je izraziti čistu ljubav kakvu Bog želi i često smo puni osude i kritični prema drugima. Konačno, poput rasipnog sina, trateći svoje naslijeđe, završimo na putu prema grijehu i duhovnoj smrti.

Ako ti je srce odlutalo, prvi je korak da se vratiš Njegovoj osnažujućoj milosti, prepoznavanje svojega stanja i vapaj Bogu za pomoć. Čak i tvoj neuspjeh može biti odskočna daska na duhovno višu poziciju ako uvidiš da se svome tijelu ne može vjerovati. Razumijevanje vlastitih slabosti je ključ za oslobađanje Božje sile u tvoju korist.

Sljedeći korak je da se izmiriš s Bogom i s drugima. Čak i ako ti je netko nanio zlo, moraš oprostiti. Ovo se možda čini teško, ali je ključno za održavanje komunikacije s Bogom – i vrijedno je nagrade. Kako je jedan svetac napisao: „Kada duša ne traži ništa u svemiru osim Božjeg osmijeha i ne boji se ničega osim da Ga uvrijedi, rado će pristati platiti bilo koju cijenu kako bi bila u redu s Njime.“


Treće, pogledaj na Boga i Njegovu Riječ kao svoj standard rađe nego na one oko sebe. Isus je rekao, „Dakle, budite savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski“ (Mt 5,48). Nemoguće je da sami postignemo ovaj standard, ali s Bogom možemo sve (Fil 4,13).

Konačno, nauči hodati u Duhu, imajući svoje misli na Bogu i Njegovom kraljevstvu stalno moleći. Na ovaj način Duh Sveti postati će filter za tvoje misli. Svakodnevno moli Ps 139,23-24, „Pronikni me svega, Bože, srce mi upoznaj, iskušaj me i upoznaj misli moje: pogledaj ne idem li putem pogubnim i povedi me putem vječnim!“ Bog je vjeran da odgovori na ovu molitvu i da sačuva tvoje srce kako bi ostao u Njemu.