Čovjek od prašine

Istraživači iz NASA Ames Research Center potvrdili su da se svaki element u čovjeku može naći u tlu, što je jednog znanstvenika navelo da kaže: „…izgleda da biblijski scenarij za stvaranje života nije daleko od istine.“ [1]

Adam i Eva

Izvještaj iz Postanka o stvaranju tvrdi da svi ljudi potječu od istih roditelja, Adama i Eve. Danas se vodi značajna rasprava u znanstvenoj zajednici u vezi nedavnih genetičkih studija koje ukazuju da svi muškarci imaju zajedničkog oca, a sve žene imaju zajedničku majku. Ustvari, ova druga tvrdnja još se ponekad zove Evina hipoteza. Neki znanstvenici su skeptični u vezi ovih istraživanja, a čak i oni koji ih podržavaju uglavnom neće prihvatiti izvještaj iz Postanka. Međutim, biblijski vjernici trebaju očekivati da će daljnje istraživanje dodati još dokaza koji će podržati ove hipoteze. [2]

Jedna krv

Do nedavno se vjerovalo da postoje značajne razlike u krvi različitih ljudskih rasa. Međutim, statističke podjele čovječanstva na temelju različitih vrsta genetičkih podataka ne svrstavaju ljude dosljedno u rase.

„…većina ljudske varijacije spada unutar, a ne između, populacija. Oko 85% svih genetskih varijacija može se u prosjeku naći unutar bilo kojeg lokalnog stanovništva, bilo da se radi o Šveđanima, narodu Kikuyu ili Hmong. Oko 94% može se naći unutar bilo kojeg kontinentalnog stanovništva… Ustvari, ne postoje obilježja, svojstva, niti jedan gen koji se javlja u svim članovima jedne takozvane rase a da nije odsutan u drugima.“

Zapravo, osporavajući uvjerenja da su bolesti kao što su anemija srpastih stanica specifične bolesti vezane uz rasu, isti izvor kaže sljedeće:

„Liječnike su dugo učili da je anemija srpastih stanica genetska bolest crnaca, oznaka njihove rase. Ipak, srpasta stanica je nađena među ljudima iz središnje i zapadne Afrike, ali ne i južne Afrike.

Također ju nose Turci, Jemenci, Indijci, Grci i Sicilijanci. To je zato što je srpasta stanica nastala prije tisuću godina kao mutacija u jednom od gena koji kodira za hemoglobin. Mutacija se ubrzo proširila na sljedeće populacije putem trgovačkih ruta, gdje je malarija bila uobičajena. Ispada da nasljeđivanje jednog alela srpaste krvne stanice donosi otpor na malariju i stoga pruža selektivnu prednost u području gdje vlada malarija (nasljeđivanje alela srpaste stanice od oba roditelja uzrokuje bolest srpastih stanica). Drugim riječima, srpasta stanica […] nije oznaka boje kože ili rase, već pretka, ili točnije, predaka među kojima je malarija bila uobičajena.“ [3]

Život je u krvi

Levitski zakonik 17,11, napisan prije 3.000 godina, izjavljuje da je krv izvor života:

„Jer život je tijela u krvi.“

Danas je dobro utvrđeno da ako izgubite svoju krv, izgubit ćete život. Međutim, ispuštanje ili zaustavljanje često znatne količine krvi iz pacijenta kako bi ga se izliječilo ili spriječila bolest bila je najuobičajenija medicinska praksa koju su liječnici obavljali od antike do kraja 19. stoljeća. Danas znamo da ne samo da je ispuštanje krvi neučinkovito za većinu bolesti, već je u velikoj većini slučajeva iznimno štetno za bolesnika.

Zgrušavanje krvi kod djece

Biblija dosljedno govori da se beba mora obrezati osmog dana. Na primjer, u Postanku 17,12, Bog je specifično usmjerio Abrahama da obreže mušku novorođenčad osmoga dana.

Protrombin je protein u plazmi koji se stvara u jetri u prisutnosti vitamina K. Kao što ime ukazuje, preteča je trombina, koji olakšava zgrušavanje krvi. Ako postoji manjak vitamina K, bit će i manjak protrombina i može doći do krvarenja.

Budući da vitamin K ne može lako proći kroz posteljicu, djeca se rađaju s vrlo malom količinom vitamina K u svojim tijelima, što može dovesti do smanjene sposobnosti zgrušnjavanja krvi, te učiniti novorođenčad osjetljiviju na krvarenje. Vitamin K se mora pribaviti ili iz hrane ili kao nusproizvod crijevnih bakterija, stoga većina vitamina K koji je potreban za dijete dobiva se kroz sporo nakupljanje crijevnih bakterija nakon rođenja.

Apologetics Press citira Holt i McIntosh, u njihovom klasičnom djelu Holt Pediatrics koje…

„zapaža da novorođenče ima ‘neobičnu osjetljivost na krvarenje između drugog i petog dana života… Krvarenja su u to vrijeme, iako često mala, ponekad opsežna; mogu stvoriti ozbiljnu štetu na unutarnje organe, osobito na mozak, i uzrokovati smrt od šoka i iskrvarenja’ (1953., str. 125-126). Očito je, dakle, ako se vitamin K ne proizvede u dovoljnim količinama do petog i sedmog dana, bilo bi mudro odgoditi bilo kakvu operaciju do nekog vremena iza toga.“ [4]

To je dovoljan razlog da se pričeka tjedan dana prije obrezanja i samo po sebi svjedoči o točnosti

Biblije, budući da bi izrazi „protrombin“ i „vitamin K“ bili potpuno nerazumljivi ljudima tog doba.

Međutim, neki vjeruju da je Bog odredio osmi dan, jer:

„Osmoga je dana količina prisutnog protrombina zapravo povišena iznad sto posto od normalne – i to je jedini dan u životu muške osobe u kojem će ovo biti slučaj pod normalnim uvjetima.“ [5]

Međutim, ne mogu naći potkrjepljujuće istraživanje za scenarij osmoga dana, što ne znači da ono ne postoji.Napomena: U većini zemalja djeci se ubrzo nakon rođenja daje vitamin K kako bi se spriječilo moguće kobno stanje pod nazivom Krvarenje dojenčadi zbog nedostatka vitamina K.

Sjeme žene?

Molimo zapazite: Mnoge kršćanske apologetske stranice koriste Postanak 3,15 kao jedan od niza dokaza za znanstvenu točnost Pisma. Stih kaže:

„I neprijateljstvo zamećem između tebe i žene, i između tvojega sjemena i njezina sjemena: on će ti potirati glavu, a ti ćeš mu potirati petu“ (Postanak 3,15).

S pravom kažu da do prije nekoliko stoljeća nije bilo uobičajeno znanje da žene posjeduju „sjeme života“, odnosno više u tehničkim pojmovima, jajašce. Umjesto toga, široko se vjerovalo da samo muškarac ima sjeme života, a žena nije bila ništa više od „precijenjenog inkubatora“. Drugim riječima, Biblija je stoljećima prije znala o ženinom „sjemenu života“.

Ipak, to nije značenje „sjemena“ iz Postanka što je prijevod hebrejske riječi zera. Iako riječ znači doslovno sjeme (kao u žitarici ili voću… Postanak 2,8 i 47,23) i može se odnositi na mušku spermu (Postanak 19,32), kada se koristi u vezi s ljudima, obično znači potomak ili izdanak, te se često u skladu s tim i prevodi.

Kao što je Bog rekao Abrahamu: „A ja, evo, savez svoj sklapam s vama i s vašim potomstvom poslije vas“ (Postanak 9,9).

„Uzimam danas za svjedoke protiv vas nebo i zemlju da sam preda te stavio život i smrt, blagoslov i prokletstvo. Stoga izaberi život, da biste živjeli ti i potomstvo tvoje“ (Ponovljeni zakon 30,19).

Upotreba riječi zera u Postanku 3,15 jednostavno se odnosi na Evinog potomka, Isusa Krista, koji će u svoje vrijeme Sotoni satrti glavu. Također treba napomenuti da je Bog rekao ovo samo Evi, jednostavno zato što je Isus imao ljudsku majku, ali nitko ne može tvrditi da je njegov otac. Marija je bila djevica koja je začela po Duhu Božjem.

Autor: Carol Brooks; Izvor: inplainsite.org/Biblija i znanost

[1] Fred Williams. Advanced Scientific Knowledge. http://www.bibleevidences.com/scientif.htm

[2] David Pyles. http://www.pb.org/pbdocs/bibleac.html

[3] Race and Gene Studies: What Differences Make a Difference? by Larry Adelman.
http://www.pbs.org/race/000_About/002_04-background-01-02.htm

[4] Bert Thompson, Ph.D. Biblical Accuracy and Circumcision on the 8th Day.
http://www.apologeticspress.org/APContent.aspx?category=13&article=1118

[5] Bert Thompson, Ph.D. Biblical Accuracy and Circumcision on the 8th Day.
http://www.apologeticspress.org/APContent.aspx?category=13&article=1118