Naslovnica Zdravlje Britanski znanstvenici napravili veliki pomak u liječenju raka

Britanski znanstvenici napravili veliki pomak u liječenju raka

Britanski su znanstvenici posve slučajno otkrili novu vrstu imune stanice koja može pomoći pri stvaranju terapije za sve vrste raka.

Trenutne stanice koje se koriste kao terapija za liječenje raka djeluju samo na neke vrste raka, a ne uključuju čvrste tumore koji čine većinski dio. No, novootkrivene T-stanice sadrže novu vrstu T-stanica receptora koji „prepoznaje i ubija većinu ljudskih vrsta raka, a ujedno zaobilazi zdrave stanice“.

„Prije ovoga nitko nije vjerovao da će nešto ovakvo biti moguće“, rekao je profesor Andrew Sewell, voditelj istraživanja i stručnjak za T-stanice, prenosi Christian Post.

„Trenutne TCR bazirane terapije mogu se koristiti samo za mal broj pacijenata s malim brojem vrsta raka… Borba protiv raka ovim novim T-stanicama je jako uzbudljiva nova fronta – ona otvara mogućnost za postojanjem univerzalnog lijeka za sve oblike raka; samo jedna vrsta T-stanice mogla bi biti sposobna uništiti mnogo različitih vrsta raka diljem populacije“.

VIDI OVO: 20 ranih znakova da se u tijelu možda pojavio rak

Kada su ga upitali je li moguće da netko bude potpuno imun na rak, Sewell je odgovorio: „Moguće je. Ove imune stanice mogu biti jako rijetke, ili može biti da mnogo ljudi ima receptore koji iz nekog razloga nisu aktivirani. To još uvijek ne znamo“.

Istraživači se nadaju da će uspjeti izvesti eksperimente kako bi pobliže pogledali molekularni mehanizam novih stanica i potencijalnih mogućnosti za opću borbu protiv raka.

Novi pristup borbi protiv raka bit će testiran na pacijentima krajem ove godine uz dodatna sigurnosna istraživanja.

VIDI OVO: 5 upozoravajućih znakova raka kod mlade osobe

„Mnogo je zapreka koje moramo preskočiti. No, ako testiranje bude uspješno, onda se nadam da će ovaj novi oblik liječenja postati dostupan pacijentima za nekoliko godina“, rekao je Sewell.

NAJNOVIJI ČLANCI