Znanstvenici potvrdili: Noina arka je zaista mogla ploviti noseći sve životinjske vrste

Foto: Investorplace.com

Znanstvenici su istraživali bi li se zakonima fizike mogla objasniti priča o arci koja je spasila parove svih vrsta koje su živjele na planetu.

Naime, iako djeluje gotovo nemoguće da pripadnici svih vrsta na planetu mogu stati na jednu barku, znanstvenici su izračunali da je takva arka zaista mogla ploviti – čak i s po dva primjerka svake životinje.

Nakon što su utvrdili točne dimenzije broda, na temelju podataka do kojih su došli analiziranjem Starog zavjeta, studenti fizike na postdiplomskim studijama Sveučilišta u Leicesteru istraživali su da li bi Noina arka mogla nositi sav životinjski svijet i normalno ploviti.

Prethodna istraživanja su pokazala da je Noa, u teoriji, mogao spasiti oko 35.000 tadašnjih životinjskih vrsta.

U Postanku su dane dimenzije broda, a po analizi tih podataka, studenti su zaključili da je arka mogla biti dugačka 144 metra.

Koristeći približne težine životinja i osnovne fizičke principe, otkrili su da bi takav brod mogao ostati na površini i sa 70.000 životinja na njemu.

Student Benjamin Jordan rekao je za Telegraph da “koristeći dimenzije arke i gustoću vode, izračunali smo silu pritiska, koja je, po Arhimedovom principu, jednaka težini tekućine koja je istisnuta tijelom”. Zahvaljujući tome, procijenili su ukupnu masu koju bi arka mogla nositi, a da gravitacijska sila ne nadjača silu pritiska – odnosno, da brod ne potone.

Tim koji je proveo istraživanje je naglasio kako ova studija nije donijela bilo kakve zaključke o tome je li moguće ostvariti i adekvatne uvjete za život na arci.

Njegov kolega Thomas Morris primijetio je da malo tko Bibliju smatra izvorom informacija koje se mogu objasniti znanstvenim principima, zbog čega je ovaj tim bio prilično iznenađen kada je otkrio da bi Noina arka mogla ploviti.

“Ne dokazujemo je li postojala, ali bi ovakav koncept definitivno bio moguć”, ističe on.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u prestižnom časopisu Journal of Physics Special Topics.

Reci što misliš