Znanstvenici strahuju od epidemije
Foto: U.S. Air Force photo/Master Sgt. Jeffrey Allen

Znanstvenici strahuju od epidemije koja bi mogla pokoriti svijet, a u roku od 36 sati bi mogla ubiti 80 milijuna ljudi.

To je alarmantno je upozorenje iz izvještaja nekadašnje šefice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), dr. Gro Harlem Brundtland. Ona je na čelu tima znanstvenika u timu Global Preparedness Monitoring Board, GPMB.

Oni su pripremili izvještaj kojim žele potaknuti svjetske vođe na zaštitu stanovništva i poduzimanje akcije da bi se sličan scenarij spriječio.

VIDI OVO: Čudna izjava Billa Gatesa: Velike su šanse da se za mog života dogodi katastrofalna epidemija u svijetu

Ova epidemija bi imala gore efekte od španjolske gripe

Prije samo jednog stoljeća španjolska je gripa zarazila trećinu svjetske populacije te je ubila 50 milijuna ljudi, a znanstvenici strahuju kako bi se slično moglo dogoditi u budućnosti.

GPMB upozorava kako bi sljedeća epidemija mogla imati još gore efekte, a prijetnja da se to dogodi je realna, stoji u izvješću pod naslovom “A World at Risk”.

“Patogen koji se brzo kreće ima potencijal ubiti na desetke milijuna ljudi, uništiti ekonomiju te destabilizirati nacionalne sigurnosti”, napisali su, uz brojne preporuke za uvođenje praksi zaštite i ograničavanja potencijalne epidemije.


VIDI OVO: Skrivena epidemija koju Bog mrzi

Epidemija bi mogla ubiti između 50 i 80 milijuna ljudi

U izvještaju su postavili kartu s lokacijama izbijanja novih infekcija koje imaju potencijal uzrokovati epidemiju, a podijeljeni su u one koji se “novo javljaju” i “ponovno pojavljuju”, a osim ebole, Zike i nipah virusa, prikazuje se i pet različitih oblika gripe, bolest zapadnog Nila, žuta groznica, Denge groznica, antibiotska rezistentnost…

“Postoji realna prijetnja brzo kretajuće, visoko smrtonosne pandemije respiratornog patogena koja bi mogla ubiti između 50 i 80 milijuna ljudi te uništiti pet posto svjetske privrede”, piše GPMB, kako prenosi Express.hr.