Naslovnica Novosti Svijet Španjolski znanstvenici se igraju Boga: Stvorili su hibrid čovjeka i majmuna

Španjolski znanstvenici se igraju Boga: Stvorili su hibrid čovjeka i majmuna

Španjolski znanstvenici su stvorili hibrid čovjeka i majmuna u Kini, što je dio eksperimenta koji ima za cilj pronaći način kako da se razvijaju organi za transplantaciju.

Eksperiment je izveo tim koji je predvodio znanstvenik Juan Carlos Izpisúa tako što je ubrizgao stanice u životinjski embrij, prenosi Guardian.

Taj embij su nazvali himerom, po biću iz grčke mitologije koje je djelomično zmaj, djelomično koza te a djelomično lav, odnosno po imenu za organizme koji sadrže stanice dvije različite vrste.

To je potvrdila suradnica na projektu Estrella Nunez koja je naglasila da su na projektu radili članovi američkog Sveučilišta Solk i španjolskog katoličkog sveučilišta Murcia.

PROČITAJTE: Hibrid čovjeka i životinje: Znanstvenik pokreće šokantni eksperiment

Oni su genetski modificirali embrije majmuna kako bi deaktivirali gene neophodne za oblikovanje organa, a zatim su u njih ubrizgali ljudske matične stanice, koje mogu stvoriti bilo koju vrstu tkiva u embriju.

Kako se navodi, na taj način su dobili majmuna s ljudskim stanicama koji nije rođen, budući da su znanstvenici zaustavili proces.

Projekat se izvodio u Kini kako bi se izbjegli pravni problemi.

“Rezultati su veoma obećavajući”, rekla je Nunez, po zanimanju biolog.

Tim za sada nije dao više detalja o eksperimentu, jer žele svoje otkriće najprije objaviti u poznatom međunarodnom znanstvenom časopisu.

NAJNOVIJI ČLANCI