Naslovnica Život Znate li prepoznati Božji glas u molitvi?

Znate li prepoznati Božji glas u molitvi?

Molitva je dvosmjerni razgovor.

Pretpostavimo da idem doktoru i kažem mu: ”Doktore, imam mnogo problema: raste mi nešto ispod noktiju, imam hemeroide, svrbe me oči, kišem, jako me bole leđa i uganuo sam zglob na ruci.”

Tada doktor uzme proučavati sve moje bolesti, ali ja mu kažem: ”Ajme, što vrijeme leti. Pa, moram ići. Hvala vam šte ste me saslušali.”

Možda bi mi doktor rekao: ”Sačekajte malo i poslušajte me.” Ako u našim molitvama samo mi govorimo, a ne dajemo priliku Bogu, onda griješimo. U Bibliji čitamo kako je Bog govorio svom narodu. Primjerice, dok su kršćani postili i molili, Duh Sveti im reče: ”odvojite mi već Barnabu i Savla za jdjelo za koje sam im odredio. Tada, pošto su postili i molili, položiše ruke na njih te ih pustiše” (Djela 13,2-3)

Ponovno velim, ne znamo točno kako nam Duh Sveti govori. Možda nam u vrijeme molitve ubacuje razne misli u um. To je najuobičajeniji način Božjega govora. Ponekad to kršćani nazivaju ”dojmovima” ili kao ”osjećam neke žmarce”. Duh Sveti može djelovati i na takav način.

Svakako, takve osjećaje i misli trebamo ispitati (1 Iv 4,1). Slaže li se to s Biblijom? Promiče li to ljubav? U suprotnom to ne može biti od Boga koji je ljubav (1 Iv 4,16). Oznažuje l to, ohrabruje li i tješi li (1 Kor 4,3)? Imamo li Božji mir nakon toga (Kol 3,15)?

Autor: Nicky Gumbel

NAJNOVIJI ČLANCI