10 primjera kada je Bog koristio životinje da bi ostvario svoju svrhu

Kroz povijest, Bog je pokazao da On može iskoristiti svoje stvorenje kako bi postigao svoju svrhu. Poznato nam je da je Bog iskoristio vodu u velikoj Noinoj poplavi, da je iskoristio ribu i kruh u Isusovom čudu hranjenja tisuća ljudi, i u mnogim drugim primjerima. Ali jeste li ikada razmatrali kako Bog konkretno koristi životinje za svoju slavu? Postoji mnogo primjera u biblijskom i u suvremenom vremenu. Također je bitno spomenuti da Bog želi da se dobro brinemo za stvorenja koja je stvorio. Izreke 12,10 govore: “Pravednik pazi i na život svog živinčeta, dok je opakomu srce okrutno.” Slijede 10 primjera u kojima je Bog iskoristio različite životinje koje je stvorio postići svoju svrhu ili čak učini čudo!

1. Noa, gavran i golubica

U priči o Noinoj arci u Postanku, kada je razina vode počela opadati, Noa je poslao gavrana, a kasnije i golubicu kako bi vidio je li zemlja suha i da li se pojavljuje iz vode.

“Kad je izminulo četrdeset dana, Noa otvori prozor što ga je načinio na korablja; ispusti gavrana, a gavran svejednako odlijetaše i dolijetaše dok se vode sa zemlje nisu isušile. Zatim ispusti golubicu da vidi je li voda nestala sa zemlje. Ali golubica ne nađe uporišta nogama te se vrati k njemu u korablju, jer voda još pokrivaše svu površinu; on pruži ruku, uhvati golubicu te je unese k sebi u korablju. Počeka još sedam dana pa opet pusti golubicu iz korablje. Prema večeri golubica se vrati k njemu, i gle! u kljunu joj svjež maslinov list; tako je Noa doznao da su opale vode sa zemlje. Još počeka sedam dana pa opet pusti golubicu: više mu se nije vratila.” Postanak 8,6-12

2. Egipatske pošasti

Pola pošasti koje je Bog poslao na Egipćane i faraone kada je odbio pustiti Izraelce da idu, su bili povezani sa životinjama. Bilo da se radilo o žabama, skakavcima, ili muhama, Bog je iskoristio svoja stvorenja da postigne svoju volju.

3. Bileam i magarica

Knjiga Brojeva u Bibliji nam prenosi priču o Bieamu i njegovoj magarici. Kralj Moaba – neprijatelja Izraela – je poslao ljude po Bileama, kako bi prokleo Izraelce, ali dok je Bileam bio na putu da se sretne s kraljem Moaba, Bog je poslao svog anđela da mu blokira put. Bileamova magarica se odbila pomaknuti jer je vidjela anđela, ali grubi Bileam ga nije mogao vidjeti! Bileam je onda počeo udarati svoju magaricu u pokušaju da je pomakne, ali se ona nije pomaknula. Onda je Bog učinio nešto nevjerojatno: Dao je magarici moć govora! “Što sam ti učinila da si me tukao tri puta?”, pitala je magarica (Brojevi 22,28). Onda konačno, Bileamove oči su bile otvorene da vidi anđela Gospodnjega.

4. Jona i kit

Priča o Joni i kitu je jedna od najpoznatijih u Bibliji. Kada je Jona odbio poslušati Boga čak i pobjegao od Njega i Božjeg poziva, Bog je iskoristio kita (ili veliku ribu) da vrati Jonu na pravi put.

“Jahve zapovjedi velikoj ribi da proguta Jonu. Tri dana i tri noći ostade Jona u ribljoj utrobi. “(Jona 2,1). Jonino mjesto pokajanja i ponovnog posvećenja Božjoj službi je bila utroba velike ribe!

5. Ilija i gavrani

Biblijski prorok Ilija je bio poslan da prorokuje nad zlim kraljem Ahabom i njegovom kraljicom Jezebelom. Bog je rekao da neće pasti kiša na zemlju sljedeće četiri godine. Onda je Bog uputio Iliju: “Idi odavde i kreni na istok i sakrij se na potoku kerit, koji je nasuprot Jordanu. Pit ćeš iz potoka, a gavranima sam zapovjedio da te ondje hrane.” (1. Kraljevima 17,3-4).

6. Elizej i medvjedi

Iako je ova priča teška za neke da je shvate, mnogi komentatori su primijetili važnost slušanja Božje Riječi, ili u ovom slučaju, Njegovog proroka, i ne dozvoliti da idolopoklonstvo uđe u naše živote. U ovoj priči Elizej, prorok koji je došao nakon Ilije, je krenuo za Betel, kada mu se grupa djece počela rugati. Elizej je prokleo dječake, a Bog je poslao dva ljuta medvjeda iz šume da ih ubije (2. Kraljevima 2,23-25). Betel je u to vrijeme bio poznat po idolopoklonstvu, i Bog je pokazao ovom šokantnom nesrećom da takvo nepoštivanje Boga i njegova proroka neće biti dozvoljeno bez posljedica.

7. Daniel i lavovi

Daniel u lavljoj jami je jedna od najpoznatijih priča Biblije. Daniel, Izraelac koji je bio izbjeglica u Babilonu, je ostao vjeran Bogu, čak i kada je babilonski kralj izdao proglas da svi moraju obožavati idola. Daniel je bačen u jamu lavova, što je značilo sigurnu smrt – ali Bog se umiješao, i lavovi ga nisu nimalo povrijedili. “Moj je Bog poslao svog anđela; zatvorio je ralje lavovima te mi ne naudiš, jer sam nedužan pred njim.”, rekao je Daniel babilonskom kralju (Daniel 6,23).

8. Isus i magarac na kojem je jahao na Cvjetnicu

Ono što sada nazivamo Cvijetnica, nedjelja prije nego što je otišao na križ, Isus je ušao u Jeruzalem jašući na magaretu, ispunjavajući starozavjetno proročanstvo:

“Recite kćeri Sionskoj: Evo kralj ti tvoj dolazi, krotak, jašuć na magarcu, na magaretu, mladetu magaričinu.” (Matej 21,5).

Ali magare nije bilo u Isusovom vlasništvu, pa da bi se ovo proročanstvo ispunilo, rekao je svojim učenicima: “Pođite u selo pred vama i odmah ćete naći privezanu magaricu i uz nju magare. Odriješite ih i dovedite k meni. Ako vam tko što rekne, recite: ‘Gospodinu trebaju’, i odmah će ih pustiti. “(Matej 21,2-3).

9. Lavovi koji su spasili kršćane od islamskih ekstremista

Ne nalaze se svi primjeri kada je Bog iskoristio životinje postići svoju svrhu u Bibliji ili u starim vremenima. Postoje i primjeri iz suvremenog doba o životinjama koje je Bog stvorio poslužiti Njegovom planu. Prije samo nekoliko tjedana, objavljena je priča o pastoru i nekim kršćanima koji su bili čudesno spašeni, kada su lavovi izašli iz džungle i napali islamske ekstremiste koji su bili spremni ubiti kršćane. Više o tome pročitajte ovdje.

10. Divlje svinje koje su napale militante ISIS-a

Još jedan primjer kako Bog koristi životinje da postigne svoju svrhu u suvremenom dobu, uključuje i divlje svinje su napale i ubile militante ISIS-a koji su često napadali kršćane. Ponekad Bog čak i šalje životinje kako bi donio svoju pravdu! Više o ovom događaju pročitajte ovdje.

Autorica: Veronica Neffinger; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christianheadlines.com