10 razloga zašto vjernici trebaju voditi brigu o zdravlju tijela

Priznajem da ne vodim brigu o sebi koliko bih trebao. Moram naporno raditi za održavanje zdrave tjelesne težine, držanje krvnog tlaka pod kontrolom i druge stvari koje su zdrave za vas.

Kao kršćanin, ipak, vidim taj problem više duhovni nego fizičkim. Ovdje je 10 razloga zbog kojih vjernici trebaju brinuti o sebi:

1. Stvoreni smo na sliku Božju. Biblija je vrlo jasna ovdje –stvoreni smo na sliku Stvoritelja. Ta slika je narušena u padu Adama i Eve, ali nije uništena. Sama ta činjenica nam treba dati razlog da brinemo o sebi.

2. Ovo tijelo je jedino koje imamo. Smisao ovoga može zvučati smiješno, ali ponekad živimo tako kao da imamo još jedno tijelo u rezervi. Kada ovo uništimo, nemamo zamjensko do dana uskrsnuća.

3. Loša disciplina je loš svjedok. Teško je reći ljudima da budu disciplinirani u proučavanju Biblije, molitvenom životu i davanju kada mogu pogledati na nas i vidjeti kako samo nedesciplinirani u tjelovježbi i prehrani. Nedostatak nastojanja u jednom području života često indicira probleme u drugim područjima.

4. Loše zdravlje košta. Najzad, troškovi lošeg zdravlja se zbrajaju. Medicinski računi se gomilaju. Troškovi osiguranja se povećavaju. Štoviše, loše zdravlje nas čini manje produktivnima na poslu. Tada su drugi prisiljeni nositi neke od naših tereta.

5. Naše obitelji zaslužuju bolje. Iskreno, ako ne brinemo o sebi ne iskazujemo ljubav. Naše obitelji brinu o nama kada se mučimo dok se penjemo uz stepenice ili ne možemo naći odjeću u koju ćemo stati. Naša ljubav prema njima nas treba motivirati da činimo bolje.

6. Biti izvan forme može ukazivati na idolopoklonstvo. Te riječi možda mogu biti teške za čuti, ali su one potrebne. Ako se ne možemo odgurnuti od hrane kako bismo brinuli o svojim tijelima, moramo se zapitati je li nešto drugo sem Boga postalo naš bog.

7. Bolje zdravlje pruža više energije za napraviti Božje djelo. Božje djelo nije lako. Oni od nas u službi znaju kako su opterećenja nekada teška. Sati su često dugi. Biti izvan forme čini posao mnogo težim.

8. Pravilna njega zahtijeva odmor, a biblijski je odmoriti. Bog od nas očekuje da uzmemo vrijeme za odmor, usredotočimo se na njega i uživamo u svom blagoslovu. Ustvari, neuzimanje vremena za odmor može biti sebično (znači, mislimo kako mi moramo sve učiniti). Borim se s ovim, ali učim.

9. Možemo biti pozvani na misijsko polje. Mnoge misijske organizacije neće razmotriti nekoga tko je van forme. Rad je često rigorozan, i stres zbog multikulturalnog života je samo pomiješan sa lošim zdravljem.

10. Naše tijelo je hram Duha Svetoga. Ova istina je teška za shvatiti, ali Bog doista živi u nama (Prva Korinćanima 6,19). Onaj koji nas je stvorio i prebiva u nama očekuje da budemo mudri upravitelji tijela koje nam je dao.

Možda se želite obavezati da ćete se bolje brinuti o sebi. Ako je tako, recite kako možemo moliti za vas.

Autor: Chuck Lawless; Prijevod: Blaženka Š.

NAJNOVIJE!