Znakovi štitnjača ne radi dobro
Foto: Flickr

Štitnjača, žlijezda u obliku leptira koja se nalazi ispod Adamove jabučice, mala je, ali važna žlijezda koja proizvodi hormone koji imaju jako velik utjecaj na metabolizam, uz ostale procese. 20 milijuna Amerikanaca ima neki oblik problema sa štitnjačom, a 60% njih to ni ne zna. Zbog toga je jako važno biti svjestan problema sa štitnjačom, piše Brightside.me.

Donosimo 10 znakova da vaša štitnjača ne radi kako treba te da je vrijeme za posjet liječniku. Nemojte propustiti važan bonus na kraju.

Suha i ispucala koža

Problemi sa štitnjačom dovode do skamenjivanja kože, što znači da ona postaje vrlo debela, tvrda i ispucala.

Gubitak i prorjeđivanje kose

Rast kose ovisi o funkcioniranju štitnjače. Promjene u količini proizvedenih hormona mogu dovesti do promjene u rastu kose. Pretjerana proizvodnja hormona može uzrokovati prorjeđivanje kose, dok smanjena proizvodnja dovodi do gubitka kose.

Promjene u radu crijeva

Štitnjača igra ulogu u regulaciji rada crijeva. Neaktivna štitnjača može uzrokovati zatvor stolice, a pretjerano aktivna štitnjača uzrokuje pretjeran rad crijeva.

Depresija i tjeskoba

Ako se osjećate depresivno ili tjeskobno, moguće je da imate problema sa štitnjačom. Pretjerana proizvodnja hormona utječe na pretjeranu stimulaciju mozga što dovodi do osjećaja tjeskobe. Smanjena proizvodnja hormona ima suprotan efekt, tj. javlja se depresija.

Osjećaj hladnoće/pretjerano znojenje

Štitnjača je kao termostat za naše tijelo koji regulira tjelesnu temperaturu. Ako proizvodnja hormona bude pretjerana onda se jača metabolizam što rezultira podizanjem temperature tijela i znojenjem. Ako je smanjena proizvodnja hormona u tijelu smanjuje se i temperatura tijela te se javlja osjećaj hladnoće.

Neobičan gubitak na težini ili debljanje

Hormoni u štitnjači su zaduženi za regulaciju metabolizma. Smanjena proizvodnja hormona usporava metabolizam i sposobnost tijela da sagori kalorije što dovodi do debljanja. Pretjerano lučenje hormona dovodi do naglog gubitka težine.

Neujednačene mjesečnice

Ako imate problema s mjesečnicom, uzrok može biti štitnjača. Manjak hormona pojačava mjesečnicu, produžuje ju ili uzrokuje prijevremeno pojavljivanje, dok višak hormona smanjuje intenzitet mjesečnice te se rjeđe javlja.

Problemi s koncentracijom

Ako vam štitnjača ne radi dobro, onda vam ni mozak ne radi kako treba. Smanjena aktivnost štitnjače uzrokuje gubitak pamćenja, a povećana aktivnost smanjuje koncentraciju.

Neugodan osjećaj u vratu ili vidno povećanje vrata

Pretjeran rad i smanjen rad štitnjače dovodi do pojave otečenog vrata zbog povećanja volumena žlijezde.

Promjene u otkucajima srca

Smanjeno lučenje hormona u štitnjači smanjuje brzinu otkucaja srca, a povećano lučenje hormona uzrokuje povećanje otkucaja srca.

Bonus: Tko je u većoj opasnosti?

Žene više nego muškarci

Žene iznad 60 godina

Ljudi s poviješću problema sa štitnjačom u obitelji

Provjera vrata za probleme sa štitnjačom

Nagnite glavu prema natrag i progutajte. Pregledajte vrat oko Adamove jabučice i područje iznad ključne kosti. Ako osjetite kvržicu ili nepravilnost, posjetite liječnika. Odmah posjetite liječnika ako imate koji od ovih simptoma.