12 pravila za molitvu

Koristi vlastite riječi.

Razgovaraj „kao što čovjek govori s prijateljem“ (vidi: 33,11). Kad nazoveš prijatelja, razgovaraš li s njime ovako: „O, ti najmilokrvniji i najcijenjeniji sudruže, hoćeš li u svojoj obilnoj blagosti igrati košarku sa mnom?“ Trebaš li scenarij ili knjigu da bi mogao razgovarati?

Moli se bilo gdje i bilo kada.

Čak kada ti mobitel ne hvata signal, Bog te promatra i čuje tvoje misli. U prometu (ni slučajno zatvoriti oči!), kada ti ide dobro, kada želiš nekoga udariti, kada trebaš donijeti odluku, u svako vrijeme… Kada je kralj upitao Nehemiju vrlo teško pitanje, on je uputio kratku tihu molitvu, a onda odgovorio. No, provodio je vrijeme i u redovitoj, privatnoj molitvi (Nehemija 2,1- 6; 1,3 -11).

Imaj i redovito vrijeme i mjesto za molitvu.

Isus je ranim jutrom odlazio sâm u prirodu kako bi se molio (Marko 1,35). Ako nisi jutarnji tip, izaberi drugo vrijeme i drži ga se – kada si preumoran, prezaposlen, ili kada ti se ne dâ moliti, upravo tada ti je molitva najpotrebnija! Isus se često molio, sâm ili s drugima. A ako je On trebao molitvu, onda je sigurno trebaš i ti.

Moli se o bilo čemu.

„Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu“ (Filipljanima 4,6.7). Niti jedan problem nije pretrivijalan – Isus je rekao da On zna čak koliko vlasi na kosi imamo! Isto tako niti jedan problem nije prevelik za Um koji je stvorio zvjezdane sustave.

Isus je rekao svojim učenicima da kroz molitvu možemo:

– zahvaljivati Bogu i ohrabriti se, sjećajući se kako je velikodušan naš Prijatelj na nebesima;

– radovati se Njegovom povratku;

– ponuditi svoju suradnju u Njegovim planovima;

– tražiti ono što trebamo (‘kruh naš svagdašnji’);

– tražiti Ga da nam oprosti naše pogreške;

– tražiti Ga za pomoć da oprostimo ljudima koji nas povrijede, umjesto da budemo ogorčeni;

– tražiti Ga za pomoć da ispravno postupamo.

(Vidi: ‘Oče naš’ u Mateju 6,9-13)

Izbjegavaj rutinizirana ponavljanja. 

Isus je rekao: „Kad se molite, ne izgovarajte isprazne riječi kao pogani, koji umišljaju da će biti uslišani zbog svoga nabrajanja. Nemojte ih, dakle, oponašati, jer i prije nego ga zamolite, zna Otac vaš što vam je potrebno.“ (Matej 6,7- 8)

Vježbaj. 

Ako ti um luta, ne predaj se. Vraćaj se ponovno na molitvu i naučit ćeš se usredotočiti. Zapiši svoje molitve u dnevnik ako ti to pomaže pri koncentriranju, a poslije možeš baciti one od kojih ti je neugodno!

Budi iskren! 

Pročitaj neke psalme i vidjet ćeš kako pisci govore Bogu baš onako kako se osjećaju – zaboravljeni, prevareni, ljuti na Boga, bezvjerni, puni sumnje, krivi, potrebiti, ohrabreni, zahvalni ili oduševljeni. Njihovo se ponašanje poboljšava. Molitva je prava terapija!

Moli se za druge ljude.

Isus kaže: „Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone“ (Matej 5,44). To je teško! Ali moram napomenuti da to ne znači da misliš kako su oni jako dobri, već samo da se riješiš želje za osvetom i ostalih stavova koji narušavaju tvoje zdravlje i emocionalni život. Jedna djevojka je rekla da je, dok se molila da njezina majka prestane biti tako grozna, odjednom shvatila da bi i ona sama mogla puno bolje postupati s majkom. Molitva djeluje upravo tako.

Ne moraš to zaslužiti!

Isus je rekao da se svaki grješnik može moliti u Njegovo ime. To je otprilike kao kad biste ušli u hotel čiji je vlasnik vaš ujak milijunaš i spomenuli njegovo ime. Bog te gleda kroz Isusovu ljubav.

Lik zvan Samson se molio dok je bio u krevetu prostitutke, zatočen u neprijateljskom gradu, okružen s tisuću vojnika, oslijepljen u zatvoru, bilo gdje! Trebao se moliti i prije nego što se uvalio u sve te nevolje, ali Bog je i dalje pomogao koliko je bilo moguće. „Pristupajmo dakle smjelo Prijestolju milosti da primimo milosrđe i milost nađemo za pomoć u pravi čas!“ (Hebrejima 4,17; Sucima 13-16).

Bog neće blagosloviti grijeh. 

Ako planiraš učiniti nešto s čime se On ne bi složio, i ti to dobro znaš, ne očekuj da ti pomogne, osim možda da ti promijeni planove! Npr. ako se moliš: „Bože, molim te da me učiniš uspješnim lopovom“, onda si prepušten sâm sebi. No, ako se moliš: „Bože, tako želim ukrasti, ali znam da ne bih trebao“, onda očekuj Njegovu pomoć (Psalam 66,18).

Budi određen. 

Isus je rekao: „Tražite, i naći ćete! Kucajte, i otvorit će vam se!“ Ako znaš da bi Bog nešto odobrio, ali i dalje ne dobivaš odgovor, čekaj i dalje. Ne usmjeravaj svoju pažnju na sumnje i strahove, inače će se pogoršati. Nastavi pokušavati, sve dok ne uspiješ (vidi: Luka 11,9.10).

Slušaj.

Ako ti Bog govori da ubiješ nekoga ili da kupiš baš određenu marku zubne paste, posjeti doktora – možda patiš od šizofrenije. Ali ponekad Bog ‘govori’ tako što ti, dok moliš, u um ubaci neku odličnu ideju ili misao. Možda je to tvoja podsvijest ili mašta, pa svakako provjeri je li ta misao u skladu s Biblijom i zdravim razumom – ali ne otpiši je. Bog ponekad koristi tu metodu (1. Samuelova 3).

„Zašto da se molim, kad se mogu brinuti?“ – Grafit

„Molitva je odgoj.“ – Fjodor Dostojevski

„Budi oprezan… Tvoje molitve možda neće promijeniti svijet, ali možda promijene tebe, a to baš i nije bila tvoja namjera.“ – rabin Lionel Blue

Izvor: 10 najučestalijih pitanja za Boga

NAJNOVIJE!