JESTE LI SVJESNI? Evo kako redovno čitanje Biblije utječe na vaš život

Koliko često se pogledate u zrcalo? Većina nas to čini svakodnevno, možda i više puta u toku jednog dana. Zbog čega? Zato što želimo izgledati lijepo.

Čitanje Svetog pisma se može usporediti s gledanjem u zrcalo (Jakov 1,23-25). Poruka koja je zabilježena u Božjoj Riječi ima moć i pomaže nam da se vidimo u pravom svjetlu (Hebrejima 4,12). Drugim riječima, otkriva razliku između onoga što smo izvana i onoga što smo iznutra. Poput doslovnog zrcala, pokazuje nam u čemu se trebamo popraviti.

Osim što otkriva što trebamo promijeniti, Biblija nas poučava i kako izvršiti te promjene. Apostol Pavao je napisao: “Svako je Pismo od Boga nadahnuto i korisno za pouku, za karanje, za popravljanje i odgajanje u pravednosti, da čovjek Božji bude savršen – opremljen za svako djelo ljubavi.” (2 Timoteju 3,16.17) On je naveo četiri koristi koje donosi čitanje Biblije i vrijedno je zapaziti da tri od njih – ukoravanje, popravljanje i odgajanje – podrazumijevaju promjene u našem stavu i postupcima. Ako je važno da se redovito ogledamo kako bismo se uvjerili kako uredno i pristojno izgledamo, koliko je tek važno da redovito čitamo Božju Riječ, Bibliju.

Nakon što je Jošui povjerio vodstvo nad izraelskim narodom, Bog mu je rekao: “Neka knjiga Zakona bude na ustima tvojim: razmišljaj o njoj danju i noću, kako i vjerno držao sve što je u njoj napisano: samo ćeš tada biti sretan i uspjet ćeš u pothvatima. “(Jošua 1,8) Da bi Jošua uspješno ispunio svoje zaduženje, bilo je neophodno čitati Božju Riječ dan i noć, to jest redovito.

O koristima koje donosi redovno čitanje Svetoga pisma govori se u Prvom psalmu:

“Blago čovjeku koji ne slijedi savjeta opakih, ne staje na putu grešničkom i ne sjeda u zbor podrugljivaca, već uživa u Zakonu Jahvinu, o Zakonu njegovu misli dan i noć. On je ko stablo zasađeno pokraj voda tekućica što u svoje vrijeme plod donosi; lišće mu nikad ne vene, sve što radi dobrim urodi. “(Psalam 1,1-3) Nema sumnje da svi želimo biti poput tog čovjeka.

Mnogi ljudi su stekli naviku svakodnevnog čitanja Biblije. Na pitanje zbog čega svakog dana čitati Bibliju, možemo odgovoriti: “Ako se više puta u toku dana molimo Bogu očekujući da nas sasluša, zar onda ne bi trebali i mi slušati Boga tako što ćemo svakoga dana čitati Njegovu Riječ?” Kada čitamo Bibliju, to je kao da slušamo Boga jer tako saznajemo kakvo je njegovo gledište o određenim stvarima.

Odličan način da se bolje upoznate s Biblijom, jeste da je pročitate od korice do korice. Međutim, neki su više puta pokušali pročitati cijelu Bibliju, ali su poslije izvjesnog vremena odustali. Je li se to i vama dogodilo? Što možete učiniti kako biste uspjeli pročitati cijelu Bibliju? Možda biste mogli isprobati sljedeća dva prijedloga:

  1. Uvrstite čitanje Biblije u svoje svakodnevne aktivnosti. Odredite koje vam vrijeme najviše odgovara za svakodnevno čitanje Biblije. Isplanirajte i rezervni termin u slučaju da vas nešto spriječi čitati Bibliju u vrijeme kada ste to namjeravali. Postupci poput stanovnika drevnog grada Bereje. O njima je rečeno: “Primiše riječ Božju sasvim spremno, svaki dan istražujući Pisma da li je to tako.” (Djela 17,11)
  1. Imajte na umu konkretan cilj. Primjerice, ako svakoga dana budete čitali tri do pet poglavlja, pročitat ćete cijelu Bibliju za samo godinu dana.

Kada jednom pročitati cijelu Bibliju, zašto to ne biste činili i dalje?

Kada budete čitali Bibliju, otkrivat ćete nove stvari koje možete primijeniti u životu-stvari koje ranije niste zapažali. Zbog čega? “Jer prolazi obličje ovoga svijeta.” (1 Korinćanima 7,31) Zato budite odriješiti da se svakodnevno ogledate u simboličnom zrcalu, to jest u Božjoj Riječi, Bibliji. Tako ćete imati priliku svakog dana slušati pouke koje pruža Bog (Psalam 16,8)

NAJNOVIJE!