Nekad sam bio ovakvog mišljenja: „Daj mu Bibliju i neka propovijeda!“ Kimao bih glavom svakome tko spomene bilo kakve potrebne kvalifikacije da bi netko bio u službi, misleći kako samo izmišljaju legalistička pravila u stvaranju osjećaja reda. Tvrdio bih kako su svi učenici bili izuzetno neobrazovani i nekvalificirani, a ipak su propovijedali evanđelje i dosezali mase.

Ali kada sam proučio što kaže Biblija, shvatio sam da svaki Kristov sljedbenik treba širiti evanđelje i druge činiti učenicima. No, ipak postoje neke kvalifikacije za one koji žele biti stvarni nadglednici ili vođe u crkvi. Vjerojatno se ne biste ukrcali na brod s „kapetanom“ koji zaista ima srce za putovanja, ali ne zna ništa o tome kako pokrenuti ili ploviti brodom.

Dakle, želim biti jasan. Poanta ovoga nije da idete i žalite se kako je vaš pastor loš. Umjesto toga, poanta je da pastori i oni koji žele služiti procijene sami sebe prema biblijskoj listi i da ih Isus i dalje pročišćava.

U 1. Timoteju 3, Pavao piše svom štićeniku Timoteju: Želi li tko nadgledništvo, dobar posao želi. Stoga nadglednik treba biti:

1) Besprijekoran

Ne mora biti savršen, ali da nema nikakve ozbiljne probleme s karakterom i da sveukupno živi pobožno.

2) Jedne žene muž

Da bude isključivo predan i odan svojoj ženi. To ne diskvalificira one koji su samci ili razvedeni, već da ima zdravi brak ako je oženjen.

3) Trijezan

Ne vođen emocijama ili požudom, već vođen Duhom. Da bude umjeren.

4) Razborit

Da ima dobru prosudbu i kontrolira svoje želje i fokus. Kontroliran snagom Duha.

5) Pristojan

To govori o općenitoj kontroli vlastitog života i odgovornosti. Ne znači da ima sve pod kontrolom, već da bude u stanju balansirati životne zadatke kako bi mogao balansirati odgovornost crkve.

6) Gostoljubiv

Ne znači da pastorov dom treba biti stalno pun gostiju, nego da bude prijatelj grešnika i pruža dobrodošlicu onima koji nisu Isusovi sljedbenici.

7) Sposoban poučavati

Mora biti u stanju tumačiti Bibliju i poučavati kako bi ju drugi mogli razumjeti i primjenjivati u svojim životima.

8) Ne pijanica

Kao što Mark Driscoll kaže: „Znate da ste kao pastor u nevolji kada vašu odgovornu grupu čine Jim Beam, Jack Daniels i Jose Cuervo.“ To ne znači da pastor ne može ponekad popiti dobro pivo, ali ne do mjere ovisnosti ili opijanja.

9) Ne nasilan

Možda bi bolje bilo da potražite neko drugo zanimanje ako se borite s podizanjem vaših pesnica.

10) Suzdržljiv

To ne znači pasivan ili slab, nego da bude fleksibilan i ne uvijek u potrebi da bude po njegovom.

11) Ne svadljiv

Ako se većina razgovora pretvara u rasprave, onda bi to mogla biti kvalifikacija na kojoj treba raditi.

12) Ne pohlepan

Ako pastor ima ljubav prema novcu, onda će to utjecati na način na koji vodi crkvu. Novac je dobro sredstvo, ali ljubav prema novcu nije.

13) Dobro upravlja svojom kućom

Često se kaže kako je vaša obitelj vaša prva služba. Ako osoba ne može upravljati svojim kućanstvom, kako će upravljati cijelom crkvom?

14) Ne novoobraćenik

Ne postoji određeni vremenski okvir, ali nekoga tko je upravo odlučio slijediti Isusa i vrlo je nezreo u svojoj vjeri vjerojatno ne bi trebalo staviti u vodstvo crkve već iduću nedjelju.

15) Treba imati i lijepo svjedočanstvo od onih vani

Dakako, nekršćani će nam neke stvari predbacivati. Ali pastor treba njegovati odnose s nevjernicima i sveukupno u tim odnosima biti cijenjen.

Autor: Daniel Wilde; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Danielwildeblog.com