15 znakova po kojima možete otkriti da vam osoba laže

Postoje određene geste, pokreti tijela i način govora koji otkrivaju da vam osoba ne govori istinu. Mislite da je teško razotkriti lažljivca? Zapravo i nije, naravno, ako znate čitati između redova.

Mnogo toga otkriva govor tijela i lica, ali istina se može iščitati i iz riječi, kažu stručnjaci. Otkrivamo vam načine na koje možete raskrinkati lažljivca.

 1. Stara mudrost kaže da lažljivci izbjegavaju izravan kontakt očima, ali ipak budite oprezni – mnogi lažljivci to znaju pa namjerno gledaju u oči. Ako vam se čini da to neko radi previše napadno, i to može biti znak laganja.
 1. Što vaš sugovornik čini s usnama? Ako ih grize, iskrivljava ili oblizuje, vrlo vjerojatno laže. Takvi potezi usnama klasičan su znak krivnje.
 1. Lažljivci imaju običaj dodirivati svoje lice u trenutku kad izgovaraju laž. Posebno često dodiruju nos pa obratite pozornost na to.
 1. I tijelo mnogo otkriva o laganju. Ako vaš sugovornik često sliježe ramenima, okreće se i vrpolji ili križa ruke, vrlo je velika vjerojatnost da vam laže.
 1. Lažljivci često dok govore mucaju ili oklijevaju, odugovlače, govore sporo i ubacuju hrpu nepotrebnih riječi koje produljuju njihov govor. Sve to služi odugovlačenju kako bi se osoba dosjetila dobre laži.
 1. Katkada ljudi prije odgovora uistinu moraju napraviti kratku pauzu čisto kako bi se prisjetili tražene informacije pa nemojte odmah napadati. No ako vam osoba (a to se posebno često susreće u ljubavnim vezama) odgovara kao robot, odnosno imate osjećaj da stalno vrti iste rečenice, vrlo vjerojatno je laž uvježbala već prije.
 1. Ako vam osoba daje mnoštvo informacija i prije nego što ste je pitali, vrlo su velike šanse da nešto skriva i da joj obilje informacija koje iznosi služi isključivo kao zaštita od eventualnih sankcija.
 1. Kada ih suočite s činjenicom da rade nešto što ne bi trebali, lažljivci će zauzeti vrlo napadački stav. Oni koji su nevini češće zauzimaju obrambeni stav.
 1. Kada odgovaraju na pitanja koja ih terete za neko nedjelo, lažljivci se ne koriste kratkim odgovorima kao što to čini većina ljudi. Oni odgovaraju proširenim rečenicama: ‘Ne, ja nisam proteklu noć proveo u striptiz klubu’ ili ‘Ne, ja nisam spavao s tom ženom.’
 1. Lažljivci će vam odgovarati na pitanje korištenjem istih riječi koje ste vi izgovorili ili će odabrati opciju protupitanja. To je još jedna tehnika prikrivanja vlastitih laži.
 1. Ako baš ne moraju, lažljivci neće koristiti izjave u prvom licu.
 1. Lažljivci često pretjerano naglašavaju detalje u svojoj priči, čak i ako to nema nikakve veze s ključnim pitanjem.
 1. Vrlo često lažljivci između sebe i sugovornika stavljaju neki predmet koji im je nadohvat ruke (knjigu, šalicu ili laptop). Čine to nesvjesno kako bi se zaštitili.
 1. Lažljivci vole koristiti riječi kojima pojačavaju svoju ‘iskrenost’ pa ih nerijetko možete čuti kako govore: ‘Da budem savršeno iskren’, ‘Potpuno iskreno’ ili ‘Kunem se’

 

 1. Ako sumnjate da vam sugovornik laže, u jednom trenutku naglo promijenite temu razgovora. Ako vam osoba laže, vidjet ćete olakšanje na njezinu licu. Ako vam je osoba govorila istinu, primijetit ćete da je zbunjena.
IZVOR:Tportal

NAJNOVIJE!