20 minuta hodanja dnevno čini čuda za psihičko i fizičko zdravlje

Ako ne volite hodati, ovo vas može potaknuti na hodanje barem 20 minuta dnevno. Takva aktivnost čini čuda za vaše psihičko i fizičko zdravlje.

Hodanje je toliko jednostavna aktivnost da je na nju najlakše zaboraviti kad se razmišlja o tjelovježbi, no stručnjaci tvrde da se nikako ne smije zanemariti – dvadesetak minuta hodanja dnevno radi prava mala čuda za psihičko i fizičko zdravlje.

Nedavno istraživanje dalo je rezultate u kojima je hodanje bilo povezano s poboljšanjima glede kreativnog razmišljanja, tj. u situacijama u kojima je bilo moguće ponuditi više rješenja za neki problem.

PROČITAJTE: HODANJE – NAJBOLJI LIJEK ZA ČOVJEKA: 10 stvari koje bi se dogodile vašem tijelu da hodate 30 minuta svaki dan

Nasuprot tome, ispitanici su u sjedećem položaju bili učinkovitiji prilikom rješavanja problema koji su imali samo jedno rješenje.

Uz to, hodanje i produžuje život, jer je najmanje 2,5 sata tjedno dovoljno da se za trećinus manji rizik za preuranjenu smrt, prenosi Metro Portal.

Rezultati su pokazali kako je hodanje bilo povezano s dužim trajanjem života i nakon što su u obzir uzeli čimbenike poput prehrane i stupnja obrazovanja.

PROČITAJTE: 10 stvari koje svakodnevno hodanje čini vašem tijelu

Dodatna analiza je pokazala kako je hodanje bilo najviše povezano sa smanjenjem rizika za smrt od moždanog udara, dijabetesa i bolesti srca.

Sve u svemu – hodajte svaki dan!

NAJNOVIJE!