New Age duhovnost je opasna za mentalno zdravlje

Istraživanje o religioznim i duhovnim stavovima, ponašanjima i osjećajima mlađe odrasle populacije u Australiji pokazalo je da oni koji su zamijenili tradicionalne religiozne stavove s trendovskom New Age duhovnošću, nisu sretniji u svojim pokušajima i samo-transformaciji.

To potvrđuje istraživanje koje je Rosemary Aird provela nad 3.705 dvadeset-jednogodišnjaka u gradu Brisbane kao dio svog doktorskog rada na Svučilištu Queensland.

„Usporedila sam dva različita vjerovanja – jedno je bilo vjera u Boga koju sam nazvala tradicionalnom religijom, a druga je bila novija vrsta vjerovanja u neku duhovnu višu silu koja nije Bog.“

Njezino istraživanje je pokazalo da su nova, trendovska vjerovanja povezana s višim stopama „tjeskobe, depresije, antisocijalnog ponašanja, uznemirenog ili sumnjičavog način razmišljanja.“  Aird navodi da su ta trendovska vjerovanja proizašla iz New Agea koji je fokusiran na samo-transformaciju, samo-ispunjenje i samo-prosvjetljenje a ne na zajednicu niti na povezanost s drugim ljudima.

„Tradicionalna religija promiče ideju o društvenoj odgovornosti i stav da se treba misliti na druge, dok New Age pokret promovira ideju da možemo promijeniti svijet mijenjajući sebe. Loša strana toga jeste da na taj način ljudi ostaju sami i nisu dio zajednice, što dovodi do izolacije“. Oni uključeni u New Age dvostruko češće pate od visoke razine tjeskobe i depresije.

„Osobe koje su uključene u New Age duhovnost imaju tendenciju uzimati od svih mogućih vjerovanja ono što im se sviđa, npr. od indijanske duhovnosti, vještica ili Wicca pokreta“ kaže Aird. To je jedna velika kaša različitih uvjerenja koja se stalno mijenja: nakon nekog vremena usvoje nešto drugo, pa odbace staro i tako stalno. Budući zbog toga nemaju osjećaj tradicije niti stabilnosti, imaju dojam da nigdje ne pripadaju jer nemaju osnovnih načela za koje će se držati.

Aird kaže da popularna kultura kroz medije favorizira trendovska vjerovanja i ima tendenciju populariziranja „duhovnosti“. „Religija i vjerovanje su postali mješavina s popularnom kulturom. Pogledajte nazive emisije na TV-u: „Buffy Ubojica Vampira“, „Natprirodno“, „Mediji“. Oni promoviraju vještice, posebne moći i duhovnost. Cijela je populacija, a posebno mladi, izložena tim stvarima i mogu ih percipirati kao nešto atraktivno.“

„Moja generacija (Air je 51-godišnjakinja) se brinula za društvenu dobrobit i kolektivni interes, za razliku od današnje „Ja-generacije“ čija New Age duhovnost promovira ideju da će samo-promjena dovesti do pozitivne i konstruktivne promjene u društvu. Ali postoji kontradikcija: kako netko može promijeniti društvo ako je fokusiran samo na sebe?“ zaključuje Aird.

NAJNOVIJE!