Poštuj oca i majku: Koje je pravo značenje ove Božje zapovijedi?

Bog ističe oca i majku iznad svih ostalih staleža koje je postavio, time što ne zapovijeda samo da se roditelje ljubi, već da ih se poštuje.

Jer prema braći, sestrama i bližnjima općenito ne zapovijeda ništa više osim da ih ljubimo. Na taj način on izdvaja oca i majku od svih drugih osoba na svijetu i postavlja ih pored sebe.

Jer poštovati je nešto puno veće nego ljubiti, zato što u sebi ne sadrži samo ljubav, već i pokoravanje, poniznost i strah, kao prema nekom veličanstvu koje je tamo skriveno.

Ta zapovijed ne zahtijeva samo da ih oslovljavamo ljubazno i s poštovanjem, već iznad svega da se srcem i tijelom prema njima tako postavljamo da to izražava kako o njima imamo visoko mišljenje te da ih osim Boga smatramo za najviše. Jer onoga koga se želi od srca poštovati toga se mora istinski visoko cijeniti.

Zato treba mladima govoriti da svoje roditelje cijenje ”kao Boga”; trebaju ih cijeniti kao Božji dar ma kako oni bili mali, siromašni, krhki i čudni. Zbog svoga ponašanja ili zbog svoje krhkosti oni ne prestaju biti roditelji. Zato ne treba gledati kakvi su oni kao osobe, već obratiti pažnju na Božju volju koja stvara i zapovijeda. Inače smo svi pred Božjim očima jednaki, ali među nama ne ide bez takve nejednakosti i razlika. Zato je Bog zapovijedio da mi budeš poslušan kao svome ocu te da ja imam vlast.

Tako nauči što znači poštivanje roditelja koje ova zapovijed zahtijeva:

  1. Da ih smatraš vrednijima od svega na svijetu i za naveće blago.
  1. Da ih pristojno oslovljavaš, na njih ne galamiš i ne vičeš, već da im pustiš da budu u pravu i da šutiš…
  1. Da im takvu čast iskažeš i djelima, da im služiš, pomažeš i za njih brineš kada su stari, bolesni, krhki ili siromašni, i to sve ne samo rado, već s poniznošću i iskazivanjem časti kao pred Bogom.

Ali sada vlada đavao u svijetu te djeca zaboravljaju na roditelje kao što smo mi svi zaboravili na Boga i nitko ne misli na to da nas Bog hrani, čuva i štiti te nam daje mnoga dobra, kako tjelesna tako i duhovna…

Tako činimo i roditeljima, i nema djeteta da to spozna ako mu Duh Sveti ne pomogne. To sve Bog zna i zato nas podsjeća zapovijedima da se svatko sjeti što su mu učinili roditelji. Jer od njih ima tijelo i život i oni su ga odhranili i odgojili. Da nije toga on bi se bio ugušio u svojoj nečistoći.

Zato su stari mudraci dobro i ispravno kazali: Bogu, roditeljima i učiteljima ne može se dovoljno zahvaliti i platiti.

Autor: Martin Luther

NAJNOVIJE!