Što želiš da Bog učini za tebe?

Slijepi čovječe, čovječe koji prosiš, što želiš da Bog svemira učini za tebe? Usudio se tražiti čudo. Želio je vidjeti!

Bio je slijepac. Prosjak. Živio je mnogo prije Brailleovog pisma i socijalne skrbi, stoga je vjerojatno bio daleko više očajan od beskućnika koji drži kartonski znak pokraj vašeg automobilskog prozora.

Prosio je kako bi jeo. Molio je kako bi preživio.

A onda je jednoga dana došlo do meteža na ulici, a slijepac se raspitivao što se događa. „Isus prolazi“, došao je odgovor. I čovjek je znao da nakon što je cijelog života bio bespomoćan, ovo je bila jedina šansa nade.

Njegov je vapaj došao duboko iz srca: „Isuse, Sine Davidov, smiluj mi se!“ A budući da gomila nije mogla razumjeti kako je to živjeti u tami i bijedi, grubo su ga utišavali.

No, ukor nije mogao utišati njegovu očajničku nadu. Stoga je vikao glasnije:

„Sine Davidov, smiluj mi se!“

I na čuđenje koritelja, Isus je pozvao slijepca da dođe bliže. Ne samo to nego ga je pitao: „Što hoćeš da ti učinim?“

Slijepi čovječe, čovječe koji prosiš, što želiš da Bog svemira učini za tebe?

Usudio se tražiti čudo.

Želio je vidjeti.

Vid znači da bi mogao živjeti, doista istinski živjeti. Nema više prosjačenja. Nema više tapkanja u mraku.

I na riječ Onoga koji je prvo rekao: „Neka bude svjetlost“, čovjekove oči bile su prosvijetljene, i prvo što je vidio bio je Isus. I slavio ga, i sav puk ga je slavio, a ta priča o Bartimeju prepričava se sada već 2.000 godina.

Osjećati se kao autsajder

Ja sam bila Bartimej.

A vi, dragi moji? Prepoznajete li njegov očaj, njegov vapaj za milošću, nemilosrdnu gomilu? Imate li i vi ograničenja koji vam stvaraju osjećaj kao da ste autsajder?

Nemam trajni hendikep i nikada nisam iskusila pravo siromaštvo. Ali znam što znači imati društveno neugodna ograničenja. Zbog dugogodišnje nesanice, paničnih napadaja i depresije, moram paziti na svoje večernje sati, navike spavanja i držati se rasporeda. A razne kronične bolesti s kojima se moj sin i ja borimo, čak i sama prehlada, za nas mogu značiti tjedne (ili mjesece) zdravstvenih komplikacija. Moram se boriti protiv srama od priznanja: „Večeri su nam teške, zato moramo otići ranije“, ili „Bolesni smo… opet.“ Ponekad se može činiti kao nekakav hendikep, razarač odnosa, onaj koji uznemirava gomilu.

Ne mogu svi shvatiti, i ne krivim ih. (Ni ja ne bih mogla razumjeti da ne hodam u tim cipelama.)

No, ove slabosti su me pozicionirale da vapim Isusu. On se ne srami niti je nestrpljiv s mojim slabostima. Slabost je mjesto gdje me susreće. Slabost je mjesto gdje me mijenja. Kad ne bih imala nikakvih potreba, nikakvih invalidnosti, propustila bih Njegova čuda.

Propustila bih Njega.

Tamo On stoji, spreman da mi se pokaže, da djeluje u moju korist dok ga čekam (Izaija 64,4). Tamo gdje sam u fizičkoj, emocionalnoj i duhovnoj potrebi – gdje vapim za Njegovom milošću – tamo ga vidim kako radi u meni najsilnije. Ponekad sam gotovo bez daha na Njegovu dobrotu prema meni, poput prosjaka.

Budite blagi

No, prije nego što zazvučim kao žrtva, želim priznati… I sama sam bila u gomili. Ogorčena na tuđe slabosti. Nemilosrdna prema njihovim nedostacima. Spremna utišati njihove boli.

Evo ga opet…

Pomiri se više s tim!

Zašto ne možeš vjerovati Bogu s time?

Istina je da se ponekad ne sviđamo jedni drugima u našem očaju. Nema nas puno koji smo najbolje verzije samih sebe kada smo u potrebi. Naše nas slabosti mogu spriječiti da ispunjavamo nade ili želje jedni drugih, i onda dolazi do povreda i frustracija.

No, pogledajte Isusov blagi odgovor na čovjekovu krhkost, i neka nam to bude model. Nestrpljivi ne mogu prihvatiti vaša ograničenja? Budite blagi prema njima. Voljeni se ne nose najbolje sa svojim bolima? Budite blagi prema njima.

Možda će vaša blagost prema njihovoj slabosti biti iscjeljujući Isusov dodir u njihovom životu. Stoga, ne uzimajte njihove reakcije osobno. Uostalom, ne radi se o nama. Radi se o Njemu. On radi nešto iza scene što oduzima dah, a mi smo slijepi na to dok ne zasjaji Njegovo svjetlo i kaže: „Vidiš! Pogledaj što sam radio cijelo vrijeme!“

Čeznete li za brakom? Jeste li neplodni? Bolesni? U lošem braku? Opterećeni dok ne osjetite da se možete slomiti? Osjećate li se u ovo doba godine kao da se društveno ne uklapate?

Čekajte na Boga, dragi moji. Bartimej je bio slijep i godinama molio prije nego što je Isus prolazio, ali Bog je imao isplanirano čudo cijelo vrijeme – čudo koje će izazvati da ga proslave i slijepac i zavidna gomila.

Autorica: Colleen Chao; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Reviveourhearts.com

NAJNOVIJE!