Američka pedijatrica: Roditelji, evo zašto trebate zabraniti mobitele djeci mlađoj od 12 godina

Američka akademija pedijatara i Kanadsko društvo pedijatara istaknuli su da djeca do dvije godine ne bi trebala uopće biti izložena tehnologiji.

Djeci od tri do pet godina trebalo bi korištenje tehnologije ograničiti na sat vremena dnevno, a onima od šest do 18 na dva sata dnevno. Međutim, djeca i mladi koriste se tehnologijom 4-5 puta više od preporučenog, često s opasnim posljedicama. Spravice poput mobitela, tableta i elektroničkih igrica dramatično su povećale dostupnosti tehnologije djeci, osobito vrlo malenoj, piše Index.hr.

Pedijatrica i novinarka Huffington Posta ističe, pozivajući se na znanstvene izvore, 10 razloga za zabranu tehnologije djeci mlađoj od 12 godina.

1. Brz razvoj mozga

Do druge godine djetetov se mozak udvostručuje, a s brzim rastom nastavlja do 21. godine. Rani razvoj mozga definiran je vanjskim podražajima a prevelika izloženost tehnologiji povezana je s deficitom pažnje, kašnjenjem kognitivnog razvoja, težim učenjem, povećanom impulzivnošću i smanjenom sposobnošću samokontrole.

2. Kašnjenje u razvoju

Tehnologija koristi ograničene pokrete, što može rezultirati kašnjenjem u razvoju. Jedno od troje djece danas kreće u školu s kašnjenjem u razvoju, što negativno utječe na pismenost i akademska postignuća.

3. Epidemija pretilosti

Televizija i videoigrice u više su studija povezani s pretilošću. Djeca koja u svojim sobama imaju elektroničke naprave imaju 30 posto više šanse za pretilost.

4. Nedostatak sna

60 posto roditelja ne nadzore djecu kada se služe tehnologijom, a 75 posto ih smije imati napravice u svojim sobama. 75 posto djece od devet i deset godina ne spava dovoljno u tolikoj mjeri da zbog toga nižu loše ocjene.

5. Sklonost mentalnim bolestima

Prekomjerno korištenje tehnologije smatra se jednim od čimbenika pri nastajanju dječje depresije, tjeskobe poremećaja povezanosti, poremećaja pažnje, autizma, bipolarnog poremećaja, psihoza i generalno problematičnog ponašanja.

6. Agresija

Nasilni sadržaji mogu uzrokovati agresiju kod djece. U današnjim su medijima i tehnologiji djeca izložena fizičkom i seksualnom nasilju.

7. Digitalna demencija

Mediji u kojima se prizori mijenjanju velikom brzinom mogu doprinijeti poremećaju pažnje, kao i narušiti koncentraciju i pamćenje. Djeca se ne mogu usredotočiti, ne mogu učiti.

8. Razvijanje ovisnosti

Što roditelji djeci dopuštaju više tehnologije, to se više od njih otuđuju. U nedostatku povezanosti s roditeljima, djeca mogu postati ovisna o tehnologiji, što je slučaj s jednom od 11 djece u dobi od osam do 18 godina.

9. Zračenje

U svibnju 2011. Svjetska je zdravstvena organizacija klasificirala mobitele i ostale bežične napravice u kategoriju rizika 2B (moguće kancerogeni) zbog zračenja koje emitiraju. Važno je znati i da su djeca podložnija utjecajima zračenja jer se njihovi mozgovi i imunološki sustavi tek razvijaju.

10. Neodrživost

Način na koji djecu odgajamo i obrazujemo pomoću tehnologije nije održiv. Djeca su naša budućnosti, ali nema budućnosti za djecu koja pretjeruju s tehnologijom, zaključuje pedijatrica Cris Rowan.

IZVOR:Index.hr

NAJNOVIJE!