6 znakova duhovnog zlostavljanja u crkvi

Ako vidite ropstvo u vašoj zajednici, možete biti sigurni da se Duh Sveti žalosti. Tamo gdje je Duh Gospodnji, postoji sloboda!

Crkva se zove kršćanski centar Riječ Života, a ta mala pentekostna zajednica u New Hartfordu u New Yorku sada je poznata po smrti. Privukla je pozornost kada je 19-godišnji član, Lucas Leonard, umro tijekom takozvane „savjetničke seanse“ koja je uključivala 10 sati premlaćivanja i ispitivanja.

Šest članova crkve sada se suočavaju s kaznenim postupkom za incident, pri čemu je također 17-godišnji Christopher, Lucasov brat, hospitaliziran. Većina od 20 članova grupe bojala se razgovarati s medijima. Ali bivši član, Chadwick Handville, koji sada živi u Arizoni, izjavio je za The New York Times kako je crkva postala kult.

„Svatko tko je otišao tamo postao je žrtva zlostavljanja“, rekao je Handville. „To je bio kult. To nije bila crkva; bez obzira koje riječi koriste na zgradi. Duh tog mjesta nije bio sloboda.“

Kako se to dogodilo? Handville je rekao da crkva Riječ Života nije uvijek bila nezdrava. No, osnivač Jerry Irwin navodno je koristio manipulaciju, zlostavljanje, teške prijetnje, pa čak i uskraćivanje sna kako bi kontrolirao život crkvenih članova. Čak su se i roditelji mladića koji je umro osjećali bespomoćno u zaustavljanju kobnih premlaćivanja jer članovi nikada nisu smjeli propitivati ​​crkveno vodstvo.

Kako možemo spriječiti da se to ne ponovi? Moramo prepoznati znakove upozorenja duhovnog zlostavljanja – i biti spremni izazvati nezdravu praksu vodstva prije nego što dođe do tragedije. Evo šest načina na koje djeluje duhovno zlostavljanje:

Moramo prepoznati znakove upozorenja duhovnog zlostavljanja – i biti spremni izazvati nezdravu praksu vodstva prije nego što dođe do tragedije.

Autor J. Lee Grady donosi šest načina na koje djeluje duhovno zlostavljanje:

1. Autoritarni stil vođenja

Bog poziva crkvene vođe da služe u ljubavi, budu blagi i suosjećajni. Apostol Pavao je rekao Korinćanima da ne gospodari nad njihovom vjerom (2. Kor 1,24), već da im ponizno služi. Nezreli i neispitani vođe ne znaju služiti, te na kraju ranjavaju ljude svojim strogim zahtjevima, prijetnjama i vladajućim stavovima. Možete biti sigurni da autoritarni vođe ne polažu živote ni za koga; oni su usamljeni osvetnici, i nisu sposobni biti vođe.

2. Tajanstvena atmosfera

Riječ okultno zapravo znači „tajna“. Tajnost je uvijek znak duhovno zlostavljane crkve. Vođe nisu otvoreni u vezi vlastitih života, ne dozvoljavaju članovima da išta propituju, a financijski zapisi crkve se sakrivaju. Zdravi pastor/župnik potiče otvorenost, pozdravlja propitivanje i poziva na sudjelovanje. Možete biti sigurni da ako postoji tajanstvenost u crkvi, nešto se očito skriva. Nemojte se podložiti takvom sustavu.

3. Duhovni elitizam

Zanimljivo je da većina crkava koje nalikuju na kult ne rastu i ne postaju velike. U slučaju Riječi Života u New Yorku, broj se smanjio na 20 iznimno lojalnih članova. A u duhovno toksičnom okruženju, članovima se govori da su „nekolicina izabranih“ ili „Zelene beretke“ koji su duhovno nadmoćniji od drugih. Duhovno zlostavljane crkve često napadaju druge denominacije, inzistirajući na tome da su njihove doktrine bolje. To postaje plodno tlo za čudna učenja.

4. Financijska manipulacija

Nema ništa loše sa crkvom koja traži novac. Bog želi da koristimo svoje resurse i financiramo širenje evanđelja i podržimo takve službe. No, u nezdravim crkvama, ljudi su prinuđeni, kritizirani ili pod prijetnjom što se tiče davanja. Poznavao sam jednog pastora koji je pratio financije svojih članova i osobno zahtijevao da prilažu svoje godišnje povrate poreza. Ovo je duhovna iznuda. Druga Korinćanima 9,7 kaže da davanje treba biti veselo i bez prisile.

5. Nepoštivanje osobne slobode

Poznavao sam jednog pastora koji je zahtijevao da mu pomoćnik dolazi u kuću u rane jutarnje sate i uzima diktate za propovijedi – kao da nije mogao napisati svoje studijske bilješke! Također sam bio u situacijama kada su volonteri crkve bili prisiljeni raditi nerazumno dugo vremena. U slučaju Riječ Života u New Yorku, od članova se očekivalo da dugo renoviraju pastorov dom. Zreli kršćanski vođe, kao apostol Pavao, smatraju sebe „slugama poradi Isusa“ (2. Kor 4, 5) – i nikad se nisu odnosili prema ljudima kao robovima. Ako vidite ropstvo u vašoj crkvi, možete biti sigurni da se Duh Sveti žalosti. Tamo gdje je Duh Gospodnji, postoji sloboda!

6. Hiper-duhovnost

Vođe koji nisu na odgovarajući način obučeni ili savjetovani, pretjerano će nadoknađivati nedostatak iskustva pretvarajući se da imaju unutarnji put do Boga. Nesigurnost rađa ponos. U karizmatičnim crkvama u kojima se vjeruje u nadnaravno vodstvo, ovaj ponos može otvoriti vrata za čudne oblike zlostavljanja. Ubrzo će super-duhovni vođa izmisliti izgovore za svoje loše ponašanje u smislu da mu je „Bog rekao“ da čini neopravdane ili nebiblijske stvari. Kada vođa tvrdi da ima unutarnji znak od Boga, ali se nikada ne okružuje s pobožnim savjetnicima, pazite! Na putu je za proklizavanje.

Tragedija u New Yorku mogla se izbjeći da su se članovi kršćanskog centra Riječ Života suprotstavili kontroliranom ponašanju vođe. U slučaju ove nezdrave crkve, mladi život se mogao poštedjeti. Nemojte nikada podnositi duhovno zlostavljanje. Ako vaša crkva postaje kultna, izađite – i izvucite svoje prijatelje prije nego se nekoga ozlijedi.

Autor: J. Lee Grady; Izvor: Biblijaiznanost.net/Charismanews.com

NAJNOVIJE!