Treba li muškarac (muž, otac) biti na prvom mjestu u obitelji?

Predmet hijerarhije u obiteljima je nešto što će izazvati određene reakcije svaki puta kada se spomene. Jedan od razloga zbog kojeg smo često osjetljivi kada se govori o ovome jest zbog našeg nerazumijevanja toga kako Bog vidi hijerarhiju.

Kroz oči svijeta hijerarhija je često sinonim za dominaciju, kontrolu i superiornost. Ipak, to je suprotno od Božjeg ideala obitelji. Sustav svijeta rangira ljude ovisno o ”važnosti” i na temelju toga odgovara. U Božjem sustavu biti najveći znači da svima trebamo služiti (Marko 10, 42 – 44). U kršćanskim obiteljima bi trebala biti hijerarhija, ali ne takva da bismo ju željeli nametnuti.

vborodinova / Pixabay

Kada je Bog stvorio obitelj, On je počeo s jednim čovjekom i jednom ženom (Postanak 1, 27). Dao im je upute da se ”plode i množe” (Genesis 1,28). Nakon što su Adam i Eva sagriješili, Bog je svakoga od njih kaznio na drugačiji način. Dio Evine kazne ogledao se u tome da će ju požuda dovoditi mužu i da će muž biti njezin autoritet (Postanak 3, 16).

Iako je ovo bio dio Evinog prokletstva, to je isto tako bio i način kako je Bog štitio žene za ubuduće. Stvorio je Evu da bude drugačija od Adama i kako bi oni mogli funkcionirati zajedno na način da se nadopunjuju, samo je jedno moglo imati autoritet. Bez hijerarhije imamo anarhiju.

Efežanima 5 obrađuju ovu temu i objašnjavaju uloge muškarca i žene. Pavao počinje dio o obitelji u 21.stihu i kaže: „Potčinjavajte se jedno drugome iz poštovanja prema Kristu“. -10 S ovime na umu pripremljeni smo prihvatiti posebnosti Božje hijerarhije obitelji. Bez želje da živimo u zajedničkom ”potčinjavanju” lako ćemo iskriviti i uništiti dinamiku unutar koje je Bog zamislio da obitelji napreduju.

Bog je mužu dao ulogu sluge-vođe, kao što je i Isus bio i sluga i vođa (Marko 10, 45). Odgovornosti muža su da svoju ženu voli požrtvovno (Efežanima 5, 25) i da se brine za nju kao što bi se brinuo za vlastito tijelo (Efežanima 5, 28 – 29), da živi s njom u razumijevanju (1. Petrova 3, 7) te da njihovu djecu dovede ka spoznanju Gospodina (Efežanima 6,4). Bog je punu odgovornost za zdravlje obitelji stavio na muževljeva ramena. Muževi i očevi za ono kako su služili, vodili i voljeli svoje obitelji svoj račun moraju položiti Bogu.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.

NAJNOVIJE!