3 razloga zbog kojih će se drugi Isusov dolazak razlikovati od prvog

Ovo su tri važna razloga po kojima će se razlikovati Isusov drugi dolazak od prvog dolaska.

Prvo kao janje, zatim kao lav

Kada je Ivan Krstitelj ugledao Krista rekao je: „Evo Jaganjca Božjega koji odnosi grijeh svijeta!“ (Ivan 1, 29) Isus je došao živjeti životom bez grijeha i kako bi postao žrtva koja bi preuzela naše grijehe i otklonila Očev gnjev kojeg zaslužujemo. Ivan je Krstitelj to ponovio idućega dana (1, 36) a apostol Ivan piše u Otkrivenju 13, 7-8: „Dana joj je [zvijeri] vlast nad svakim plemenom i pukom i jezikom i narodom: da joj se poklone svi pozemljari, oni kojima ime nije zapisano u knjizi života zaklanog Jaganjca, od postanka svijeta.“ Isusa se isto opisuje: „Ko ovcu na klanje odvedoše ga, ko janje nijemo pred onim što ga striže on ne otvara svojih usta.“ (Djela apostolska 8, 32)

Dolazak tog janjeta je prorečen tisuće godina prije nego je došao (Izaija 53, 7) ali On je svojom voljom došao dati život, nitko ga zapravo nije oduzeo (Ivan 10, 17-18). Isus je na ovaj svijet došao kao čisto Božje Janje, ali će se idući puta vratiti kao Lav Judinog plemena i narodima će vladati željeznim žezlom (Otkrivenje 2, 27; 12, 5; 19, 15).

Isusov drugi dolazak
Foto: Pixabay

Oduzimanje grijeha, suđenje zbog grijeha

Isus je na ovaj svijet došao živjeti savršenim životom kako bi ponudio čistu žrtvu kojom je preuzeo naše grijehe. Ivan je napisao da „on se pojavi da odnese grijehe i grijeha nema u njemu.“ (1. Ivanova 3, 5). U starom zavjetu grijesi nisu zapravo odriješeni jer su se žrtve morale stalno prinositi. Osim toga, žrtve su pokrivale samo grijehe, dok je Isus preuzeo grijehe „i ne samo naše nego i svega svijeta.“ (1. Ivanova 2, 2). Kada Isus idući puta dođe „On će sudit’ narodima: bit će truplâ na gomile, po svoj zemlji raskoljenih glava.“ (Psalam 110, 6). Prvi je puta došao kako bi oduzeo grijehe. Drugi će puta doći kako bi sudio grijehu. Prvi je dolazak bio radi izgubljenih ovčica, drugi će biti kako bi se sudilo izgubljenima.

4 načina na koja nas drugi Isusov dolazak već sada mijenja

Došao je spasiti, a ponovno će doći kako bi vladao

Apostol Ivan piše: „Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.“ (3, 16) Zato je On poslan spasiti one koji će se obratiti i vjerovati u Njega (Marko 1, 15; 3, 36). Ali kada idući puta dođe, doći će po Svoju Crkvu „te sebi predvede Crkvu slavnu, bez ljage i nabora ili čega takva, nego da bude sveta i bez mane.“ (Efežanima 5, 27). U prvom je dolasku došao spasiti nas, ali idući puta „s njime ćemo i kraljevati.“ (2. Timoteju 2, 12) i u tom razdoblju „kraljevat će na zemlji.“ Otkrivenje 5, 10) te „nas učini kraljevstvom, svećenicima Bogu i Ocu svojemu“ (Otkrivenje 1, 6).

Zaključak

Isus nam još uvijek daje vremena da se iskupimo i vjerujemo u Njega, ali dolazi dan kada će biti prekasno, pa je današnji dan radi spasenja (2. Korinćanima 6, 2). Ako još niste spašeni, ili će On danas biti vaš Spasitelj, ili će vam sutra biti sudac.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Faithinthenews.com

NAJNOVIJE!