6 znakova da vaša jetra pati zbog nezdravog načina života

Jetra pati najviše zbog načina na koji živimo. Ako na sebi uočite neke od ovih znakova, vrijeme je da posjetite liječnika i razmislite o promjeni određenih navika.

Prema John Hopkins knjižnici za zdravlje, cirozu i druge kronične bolesti jetre su vrlo čest uzrok smrti. Zbog toga je od iznimne važnosti biti svjestan znakova koji ukazuju na probleme s jetrom.

U mnogim slučajevima, naša je jetra oštećena zbog načina na koji živimo. Bilo to konzumiranje velikih količina alkohola, pušenje ili prejedanje nezdravom hranom, naša jetra pati. Ako je jetra pod velikim pritiskom, tada ona neće moći razgraditi masti i stvoriti energiju, a vi ćete se osjećati umornima.

Ovdje možete pronaći najčešće pokazatelje problema s jetrom, a ako na sebi uočite koji od njih, vrijeme je da posjetite liječnika i razmislite o promjeni određenih navika, piše Providr.com.

Znakovi jetre koja pati zbog nezdravog života

Bolovi u predjelu trbuha: Prema Bruceu Baconu, profesoru interne medicine i gastrologije na medicinskom fakultetu u St. Louisu, jedan od čestih znakova problema s jetrom jesu bolovi u predjelu stomaka. On ujedno govori da ćete osjetiti bol ili oteklinu u gornjem desnom dijelu abdomena. Razlog je taj što je deblji dio jetre na toj strani.

Žuta koža ili oči (žutica): Jamile Wakim-Fleming, stručnjakinja za bolesti jetre, objašnjava da oštećena jetra čini vaše oči i kožu žutima jer otpušta bilirubin (koji je žute boje) u vašu krv. Ako je vaša jetra zdrava, tada će tijelo bez problema moći ukloniti bilirubin.

Bolni zglobovi: Fleming ujedno naglašava da su povraćanje, bolovi u zglobovima, umor i gubitak apetita znakovi i simptomi bolesti jetre – napose autoimunog hepatitisa. To je stanje u kojem vaš imunološki sustav napada stanice u vašoj jetri, a češće se javlja kod žena nego kod muškaraca.

Oštećenja kože: Ako naša jetra ne čisti krv kako bi trebala tada se krv može zgrušati vrlo blizu kože. Zbog toga ljudi koji imaju problema s jetrom, prema Flemingu, imaju crvene točke ili pjege na koži.

PROČITAJTE: Deset namirnica koje čiste jetru i ubrzavaju metabolizam

Zbunjenost: Jedan od znakova oštećene jetre jest osjećaj zbunjenosti. Prema Flemingu, oštećena jetra može dopustiti da se u vašem mozgu i krvi nakupi previše bakra. To može dovesti do simptoma sličnih Alzheimerovoj bolesti. Dodaje da, ako imate te simptome, onda bi trebali imati i druge simptome oštećenja jetre jer se zbunjenost javlja tek kada je bolest jetre uznapredovala.

Gubljenje mišića: Ako vam je trbuh neprirodno natečen i napuhnut, ako su vam uz to natečeni zglobovi, a imate mršave i slabe ruke i noge moguće je da tekućina u vašem tijelu nije pravilno raspoređena zbog bolesti jetre, tvrdi Fleming. Takvi simptomi su mogući i oko vaših sljepoočnica i iznad vaših obraza. Fleming dodaje da su ovo simptomi uznapredovale bolesti jetre tako da je nemoguće da se ti simptomi samo odjednom pojave, a da nisu popraćeni drugim simptomima.

PROČITAJTE: Hrana koja nam razara jetru: Svi je jedemo, i to svakog dana!

Kako spriječiti bolest i oštećenje jetre: Jedan od načina za sprječavanje bolesti jetre jest povećan unos vitamina E. On može pomoći pri reduciranju simptoma bolesti jetre tako što sprječava oštećenje stanica, zaključili su istraživači. Neki od najboljih izvora vitamina E su orašasti plodovi, sjeme, biljna ulja i zeleno lisnato povrće.

Pripazite na konzumiranje alkohola: Najveći uzrok bolesti jetre jest neumjerenost u konzumiranju alkohola. Najlakši način za prevenciju bolesti jetre jest povećan oprez kod unošenja alkohola. Trebate li motivaciju? Jedno je istraživanje pokazalo da se osobama koje su inače redovno pile alkohol, ali su ga prestali piti na mjesec dana, smanjila masnoća u jetri za 15%, a ujedno im se popravio šećer u krvi i kolesterol.

NAJNOVIJE!