3 komponente dobrog braka

Svaki dobar i čvrst brak stoji na tri noge. Evo koje su to.

„Stolica“ braka ima tri noge: komunikaciju, molitvu, i spolnost.

Muzući krave, običavao sam sjediti na tronošcu, postavljenu na mekoj zemlji. Mogu vam iz gorka iskustva posvjedočiti: ako jedna noga otpadne, isto će se dogoditi i s preostale dvije, ma kako čvrste bile. Našao sam se ispod krave prekriven mlijekom nebrojeno puta! Nije važno „podbaci“ li najprije komunikacija, molitva ili spolnost – i preostale će dvije ubrzo slijediti. Kao što čovjek može vlastitu nogu upotrijebiti umjesto noge stolice koja nedostaje, tako se može i truditi održati brak. No, prije ili poslije, i ostale će se dvije noge toliko istrošiti da će se cijeli brak naći u prašini. Nekima je teško razmišljati o molitvi i spolnosti kao o nečemu međusobno povezanome. No, kršćani imaju iskustvo kako je bračni zagrljaj utoliko blagoslovljeniji ukoliko se duh više obnavlja molitvom i upućuje zajedništvom.

Komunikacija

Komunikacija ne podrazumijeva puko obraćanje drugome. Ljudi mogu razgovarati a da pritom između sebe podižu zidove, pri čemu istinska komunikacija u potpunosti izostaje. Istinska komunikacija nastupa onda kada empatija između duha i srca omogućuje razumijevanje umova.

Molitva

Jednako tako, molitva nije obraćanje Bogu, već susret s njime. Velik se dio molitve i ne odvija u obliku razgovora, već nastupa istom empatijskom razmjenom koja omogućuje komunikaciju između ljudi. S Bogom se trebamo susresti duhom te Mu tada istinski progovoriti. S Bogom trebamo biti iskreni. Evo primjera neiskrene molitve: „Gospodine, znaš da volim ženu koju si mi dao. Znaš da je ona najljepša i najdivnija od svih žena. Ali, zašto je ne navedeš učiniti ovo ili ono?“ Iskrena bi molitva, naprotiv, glasila ovako: „Gospodine, ljutim se na nju. Najradije bih je ispljuskao. Molim te, dođi i izagnaj tu pokvarenost iz moga srca kako bih joj mogao oprostiti. I molim Te, oprosti mi.“

Spolnost

Jednako tako, muž i žena mogu često voditi ljubav a da pritom ne postižu istinsku kakvoću bračnoga zagrljaja. Istinski je bračni zagrljaj susret, jedinstvo, zagrljaj, njega – istinski susret u cjelovitosti bića. Razumije se kako do toga ne može doći ako se supružnici nisu pripravili razgovorom i molitvom.

Ove tri stvari – komunikacija, molitva, i spolnost – utječu jedna na drugu. Što je naša međusobna komunikacija bolja, to će nam i molitva i bračni zagrljaj biti kvalitetniji. (Nedostatak komunikacije onemogućuje bračno darivanje. Žena se tada osjeća iskorištenom, a ne istinski susretnutom i njegovanom. Muž se osjeća osamljenim i gladnim. To ih oboje dovodi do samosažaljenja.) Što nam je bračno darivanje bolje, to ćemo lakše i djelotvornije komunicirati i moliti. Molitva, glasna i zajednička, unosi u naša srca poniznost i otvara nas jedno prema drugome, poboljšavajući na taj način slobodu komunikacije i sjedinjujući nam duhove za bračni zagrljaj.

Brak je hodočašće iz usmjerenosti pojedinca na samoga sebe k sve potpunijem životu u zajedništvu!

Autori: John Loren i Paula Sandford; iz knjige ”Obnova kršćanske obitelji” via Kristofori.hr

NAJNOVIJE!