Ako postoji neka stvar koju nam neprijatelj želi napraviti, to je da nas spriječi u približavanju Bogu. Sotona je opsjednut time da nas spriječi u približavanju Onome koji nas je stvorio. A s obzirom da smo stvoreni da proslavimo Boga, đavao je smislio načine na koje će nas spriječiti da to činimo:

1. Ometanje

Ovo je vjerojatno na vrhu Sotonine liste kako nam odvlači pogled s Boga. Jeste li ikada primijetili da postoje vremena kad molite i komunicirate s Bogom, i odjednom neke nasumične misli prošlosti vam padaju na pamet i vaš um počinje lutati? Bez obzira je li jednostavno kao pitanje jeste li ostavili uključenu peglu, ili ona loša stvar koju ste učinili prije 5 godina, Sotona će uvijek naći put da vas natjera da sklonite pogled sa Boga.

2. Uvreda

Izreke 18,19 govore: “Uvrijeđen brat jači je od tvrda grada, i svađe su kao prijevornice na tvrđavi.”

Kada imamo uvrijeđeno srce, to nas sprečava da se u potpunosti predamo Bogu, blokirajući našu želje za Božjim prisustvom. Zbog uvrede ćemo biti nepopustljivi. Sotona ohrabruje uvrede u našim srcima jer zna da će nas one spriječiti u proslavljanju Boga i stvorit put za osudu i ponos.

3. Krivnja

Sotona voli nas mučiti krivnjom i sramom. Pokušat će vas osuditi stvarima koje ste počinili prije tjedan dana ili prije 10 godina. Želi naš um ispuniti lažima o Bogu. Lažima kao da nikad nećemo biti dovoljno vrijedni, ili da nam Bog nije oprostio. Kada se ovo dogodi, baš tada se približite Bogu i objavljujte Njegova obećanja nad svojim životom. Osuđivanje nije od Boga, to je djelo Sotone (vidite Ivan 3,17). On želi zaboraviti tko smo u Bogu – da smo oslobođeni i želi nas spriječiti da obožavamo Boga.

Izvor: Imsoblesseddaily.com; Prijevod: Ivana R.