3 pitanja koja trebate postaviti ateistu

Koje tri stvari možete reći ili pitati jednog ateistu?

Zašto postoji krivnja?

Ateist može reći da ne vjeruje u Boga, ali Biblija kaže da oni zapravo samo potiskuju ovu spoznaju. U Rimljanima 1,18, Pavao piše: „Otkriva se doista s neba gnjev Božji na svaku bezbožnost i nepravednost ljudi koji istinu sputavaju nepravednošću.“ Grčka riječ za sputavanje je „katechō“, što znači „uzdržati se, spriječiti“ ili „obuzdati“, stoga je to namjerni čin potiskivanja onog što znaju da je istina, ali što u tom slučaju ateistu znači njegova krivnja? Dobro pitanje.

Kako je nastao svemir?

Čitao sam o jednom astrofizičaru koji kaže da je negdje prije 10 do 15 milijardi godina svemir eksplodirao u postojanje, ali ako svemir nije postojao prije eksplozije, što je onda eksplodiralo? Može li nešto što ne postoji početi postojati, i kako je moguće da nešto što jednom nije postojalo, odjednom postoji? To nešto bi moralo postojati prije eksplozije, zar ne? Dakle, od kuda dolazi materijalni svemir? Što to u svemiru postoji a da nije imalo svoj početak? Zakon uzročnosti je tolika osnova i logika same znanosti, da kad bih vam rekao da je stolica na kojoj sjedite, a koja je morala imati svoj početak, jednostavno bez ikakvog uzroka prasnula u postojanje, opravdano biste pomislili da mi je potrebna psihijatrijska procjena, i bili biste u pravu! Ako u jednom trenutku nije postojalo apsolutno ništa, onda ni danas ne bi postojalo ništa. Psalmist je znao da: „Nebesa slavu Božju objavljuju i djelo ruku njegovih prikazuje svod nebeski.“ (Psalam 19,1), te da se Božja „vječna moć i božanstvo, jasno opaža od samog stvaranja svijeta i shvaća po onome što je stvoreno, tako da su bez isprike“ (Rim 1,20).

Možeš li dokazati da Bog ne postoji?

Naravno da odgovor na ovo mora biti ne. Tehnički, ateist ne postoji jer mu je nemoguće dokazati da Bog ne postoji. Za to je potrebna velika količina vjere. Mogu li ateisti iznijeti ikakve znanstvene dokaze da Bog ne postoji? Kako mogu biti 100% sigurni da Boga nema? Ako nema Boga, je li onda pravedno da Hitler i Staljin ne snose nikakvu odgovornost za sve njihove zločine protiv čovječnosti? Postoje li moralni apsoluti? Ako kažu da ne postoje, nisu li upravo time dali apsolutnu tvrdnju da apsoluti ne postoje?

Zaključak

Nitko nikada nije dokazao da nebo ne postoji. Molite za njih, pokušajte ih urazumiti, ali njihovo obraćenje ostavite Bogu, i „budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama, ali blago i s poštovanjem“ (1. Petrova 3,15). Stavljam naglasak na to da to radimo s blagošću i poštovanjem. Nemojte raspravljati, nemojte se svađati. Možete pobijediti u raspravi, ali izgubiti dušu. Radije bih svaki dan izgubio raspravu, ali za Krista zadobio dušu.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.

NAJNOVIJE!