3 razloga zašto nas religioznost ne može spasiti

Čovjek se često naziva religioznom životinjom. U ”Enciklopediji religije i etike” opisano je stotine načina na koje su ljudi pokušali zadovoljiti svoje religiozne pobude i osjećaje.

Oni su se klanjali suncu, mjesecu i zvijezdama, vatri i vodi, idolima od drveta, kamenu i metalu, ribama, pticama i životinjama. Oni su štovali bezbroj bogova i duhova koji su bili produkt njihove bolesne mašte.

Drugi su pokušavali štovati istinskog Boga kroz razne načine žrtava, ceremonija, sakramenata i obreda. Ipak ”religija” kako god bila poštena ne može nikad riješiti ljudski problem grijeha, najmanje zbog tri razloga.

  1. Religioznost ne može zadovoljiti Boga. Religioznost je pokušaj čovjeka da se izmiri s Bogom, no svaki takav pokušaj je bezvrijedan, čak i oni najbolji su pogrešni i tako neprihvatljivi Bogu. Biblija ne može biti jasnija: i sva naša pravda je kao nečista haljina. Bog zahtijeva savršenost, puka religioznost ne može ispuniti te uvjete.
  1. Religioznost nikako ne može ukloniti grijeh. Vaše vrline ne mogu nikada izbrisati vaše opačine. Dobra djela ne mogu ukloniti loša. Ako se osoba izmiri s Bogom, to je ne od djela da se nitko ne pohvali. Znači, nikakvo religiozno nastojanje ili iskustvo – kritike, pričesti, krizme, krštenje, svete večere, pohađanje crkve, molitve, darovnice, žrtvovanje vremena i novca, čitanje Biblije ili bilo što – ne može ukloniti najmanji grijeh.
  1. Religioznost ne može nikada promijeniti ljudsku grešnu prirodu. Ponašanje osobe nije jedini problem, samo simptom. Središtva stvar ljudskog problema je problem ljudskog srca koje je po prirodi pokvareno i izopačeno. Posjete crkvi i sudjelovanje u ceremonijama mogu stvoriti ugodan osjećaj, ali vas ne mogu učiniti boljim. Tko će čisto izvaditi iz nečista? Nitko!

Neke od religioznih aktivnosti su dobre same po sebi. Dobro je ići u crkvu, čitati Bibliju i moliti se, jer Bog nam kaže da činimo te stvari. No vi se ni u kom slučaju ne smijete oslanjati na njih da vas izmire s Bogom. Ne samo da su bespomoćne da to učine, pouzdanje u nih ustvari se dodaje vašem grijehu i vašoj osudi.

Autor: John Blanchard

NAJNOVIJE!