3 seksualna grijeha koja Bog zabranuje
Foto: Freepik.com

Bog mrzi nemoral. U svojoj je Riječi dao jasne upute koje se tiču onoga što je dozvoljeno, a što nije. U starozavjetno se vrijeme spolni nemoral među Izraelcima kažnjavao smrću njihovih izvršitelja. Evo koje tri spolne pojave Bog zabranjuje:

Preljub

Preljub je spolni odnos između oženjene ili udane osobe i druge osobe s kojom on (ili ona) nije u braku. To može biti odnos između oženjenog muškarca i udane žene, koja nije njegova žena ili između oženjene, odnosno udane osobe i neoženjene ili neudane. To se naziva vanbračni seks.

Jedna od deset zapovijedi je ova: ”Ne učini preljuba” (Izlazak 20,14). Ovaj se stih ponavlja, a zapovijed posebno naglašava mnogo puta u Bibliji.

Isusove riječi u Mateju 5,27-28, opominju svakoga od nas na brižljivo čuvanje vlastitih misli i izbjegavanje okolnosti koje bi nas mogle navesti na iskušenje iz ovog područja našeg života.

VIDI OVO: 5 načina kako sačuvati brak od preljuba

On je rekao: ”A ja vam kažem da je svaki koji sa požudom pogleda ženu već – u svom srcu – s njom učinio preljub.” Mnogi činovi preljuba su posljedica neopreznih riječi ili ponašanja koji su za početak izgledali sasvim nedužni, ali su dospjeli do točke gdje je nastupilo iskušenje. Biblija nam kaže da bježimo, da brzo uteknemo od takvog iskušenja (1 Kor 6,18). Svakodnevna duhovna priprema će ti pomoći da vladaš kristoliko sa svojim odnosima s osobama suprotnog spola.

Znam za čovjek koji je u svojoj crkvi bio silan duhovni vođa. Sažalila mu se jedna udovica s dvoje male djece, pa joj je često nosio hranu i obavljao različite potrebne popravke u kući. To je dovelo do zbližavanja i odnos se polako razvijao, dok jednom konačno nisu popustili iskušenju. Čovjekovo svjedočanstvo je uništeno, a on i žena su se osramotili u očima svojih obitelji i prijatelja i svi, koji su u ti bili upleteni, mnogo su pretrpjeli. Iako su se pokajali i prestali viđati, mnogo je štete učinjeno u njihovim životima i životima drugih. Ono, što je možda otpočelo kao duhovna služba, završilo je kao katastrofa.

2. Blud

Blud, koji obuhvaća spolne odnose različite od odnosa između muža i njegove žene, odnosi se također na spolne odnose ljudi koji nisu vezani brakom.

VIDI OVO: Koja je razlika između bluda i preljuba?

Apostol Pavao zaključuje 6. poglavlje 1. Korinćanima ovim riječima: ”Ne pripadate sami sebi jer ste kupljeni. Proslavite, dakle, Boga svojim tijelom.” Grešno tijelo ne donosi Bogu čast i slavu. Častiš ga time što se održavaš čistim, slobodnim od spolnih grijeha. Častiš Krista koji je platio kaznu za tvoje spasenje svojim vlastitim tijelom, trpljenjem i smrću.

3. Homoseksualnost

U nekim dijelovima svijeta se homoseksualnost otvoreno naglašava kao ”otvoreni” način života. Unatoč tome, Biblija jasno tvrdi da je homoseksualnost grijeh.

Homoseksualnost je grijeh jer je oprečan načelima spolnosti koje je Bog ustanovio.

– Homoseksualnost je grijeh jer Biblija govori o njemu kao o zlu. (1 Kor 6,9-10; Lev 18,22-23; Rim 1,21-27).

– Homoseksualnost je grijeh koji potpada pod Božju osudu (Rim 1,18; Post 19,4-11; 24-25).

To nije beznadna situacija. Grijeh homoseksualnosti može biti izbrisan i oprošten. U korintskoj crkvi su bili raniji homoseksualci koji su bili oslobođeni od okova tog grijeha krvlju Isusa Krista.

VIDI OVO: 7 biblijskih citata koji potvrđuju da je homoseksualnost grijeh

U 1. Korinćanima 6,9 Pavao svrstava homoseksualce među one koji ne mogu naslijediti ili posjedovati Božje kraljevstvo. Ali kasnije je u 11. stihu zapisao: ”Vi ste neki takvi bili. Ali se opraste, i posvetiste, i opravdaste imenom našega Gospodina Isusa Krista i Duha našega Boga.”

Autorica: Dortothy L. Jones; prilagođeno prema poglavlju iz knjige ”Rješavanje životnih problema”

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
lily
9 godine prije

Super mi je kako silovanje nije na ovom popisu.