Marija, Isusova majka
Snimka zaslona: YouTube

Ona je žena cijenjena zbog svoje hrabrosti i voljena zbog svoje odanosti Bogu. Prolazila je kroz težak put znajući koliko će njezina pokornost Bogu skupo koštati. Djevičansko rođenje njezinog sina Isusa potpuno prkosi znanstvenoj logici. Marija je najviše prepoznatljiva kao majka Božjeg jedinog Sina. Ali koliko mi znamo o detaljima njezinog života?

Bog je izabrao Mariju za nedvojbeno najvažnije djelo u povijesti, a to je donošenje našeg Spasitelja Isusa Krista na ovaj svijet. Ona je bila savršen izbor neobećavajućeg uspjeha, što je njezinu priču učinilo još značajnijom.

Znamo da je anđeo Gabrijel posjetio Mariju kako bi joj navijestio Božji plan. Ona je trebala roditi, iako još uvijek nije bila udana (Lk 1,35). U to vrijeme, Josip je već pitao Mariju da postane njegovom ženom. Ali, nisu ni slutili promjenu njihovih života koja je imala nastupiti.

Mnogo toga možemo naučiti iz Marijinog hoda poslušnosti. I postoji toliko toga u njezinoj priči što prije možda niste niti primijetili. Ovdje se nalaze tri stvari koje vjerojatno niste znali o Mariji.

Marija je bila jedina osoba koja je bila prisutna i za vrijeme Isusovog rođenja i za vrijeme Njegove smrti.

Razmišljanje o Božiću vraća me u djetinjstvo na sat vjeronauka. Slušao sam učiteljicu kako govori o štalici, pelenama i jaslicama obloženim sijenom. Svaku bismo pojedinu figuru dodavali umjetnoj sceni rođenja kao što priča nalaže: Mariju, Josipa, malenog Isusa, životinje i pastire- točno tim redom.

Josip je stajao pokraj Marije tijekom tog neizvjesnog vremena. Oboje su svjedočili Isusovom prvom udahu na ovoj zemlji. Uskoro su im se pridružili i pastiri kako bi vidjeli ono o čemu su im anđeli govorili. (Lk 2, 15-16) Ali, jeste li znali da je Marija također bila prisutna i u vrijeme kada je Isus ispustio zadnji dah na zemlji?

Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena.“ (Iv 19,25).

Marija je bila uz Isusa u trenutku kada je došao na ovaj svijet, ali isto tako i u trenutku kada je napuštao ovaj svijet kako bi se vratio Ocu. Odlučila je žrtvovati sebe kako bi neprestano bila uz svoga sina – kroz rođenje, smrt i kasnije.

Marija je znala za starozavjetno proročanstvo o dolasku Mesije.

Ova je mlada djevojka pokazala nevjerojatnu hrabrost kada je prihvatila anđelovu poruku govoreći:“…neka mi bude po tvojoj riječi!“(Lk 1,38). Ali, je li bila svjesna na što je pristala?

U Marijinom poznatom hvalospjevu pronalazimo dokaz da je Marija znala za starozavjetna učenja. Kao Židovka, cijeli je život učila o biblijskim proročanstvima. U njezinom hvalospjevu pronalazimo nevjerojatnu sličnost s Aninom poznatom molitvom (1 Sam 2,1-10). I sada je postala dio izvršenja Božjeg konačnog plana.

„Prihvati Izraela, slugu svoga, kako obeća ocima našim: spomenuti se dobrote svoje prema Abrahamu i potomstvu njegovu dovijeka.“ (Lk 1, 54-55)

Marija je razumjela veličinu svoje potvrdne odluke kada ju je Bog izabrao. Spoznanje Božjeg obećanja da će poslati Spasitelja svog naroda, Marija je pokazala svojim

Marija je imala 4 druga sina nakon Isusa.

Isus se konstantno suočavao s protivnicima tijekom svoje službe na zemlji. Tijekom takvog jednog razdoblja, grupa skeptika spomenula je članove Isusove obitelji.

„Nije li ovo drvodjelja, sin Marijin, i brat Jakovljev, i Josipov, i Judin, i Šimunov? I nisu li mu sestre ovdje među nama? I sablažnjavahu se zbog njega.“ (Mk 6,3)

Iz ovog odlomka otkrivamo da je Isus imao četvero braće i više od jedne sestre, iako imena sestara nisu spomenuta. Ne znamo koliko je sestara imao, ali ovi su nevjernici iskoristili tu informaciju protiv Njega. Željeli su uvjeriti sebe i druge da je Isus bio samo običan čovjek iz Nazareta. Ali njihova ciničnost nije mogla Isusa odvratiti od ispunjenja Njegove svrhe.

Marija odražava simbol Božje želje da upotrijebi neprimjetne i obične ljude. Koje ohrabrenje od ove jednostavne soeske djevojke koja sada glasi kao jedna od najvoljenijih žena svih vremena! U svojoj knjizi, All the Women of the Bible (Sve biblijske žene), Edith Deen napisala ja za Mariju: „Iako nikada nije putovala dalje od Palestine do Egipta, i tada na magarcu, njezina priča i dalje putuje do najudaljenijih uglova zemlje.“

Učimo iz Marijinog primjera danas. Ne zaboravimo živjeti ponizno i koračati u hrabrosti. Kao i Marija, svi mi možemo biti dio nevjerojatnog Božjeg plana.

Autor: Kristine Brown; Prijevod: Suzana Z.; Izvor: Crosswalk.com