NaslovnicaŽivot3 stvari koje treba reći bratu ili sestri koji griješi

3 stvari koje treba reći bratu ili sestri koji griješi

Što možete reći bratu ili sestri u Kristu koji griješi?

Govorite istinu

Nikakvo dobro ne činimo bratu ili sestri kad ignoriramo njihove ozbiljne probleme s grijehom. Zatvaranje očiju pred kršćaninom koji živi u ozbiljnom grijehu ne može se uopće nazvati ljubavlju. Nama je zapovjeđeno da uvijek „govorimo istinu u ljubavi“ (Efežanima 4,15), čak i ako boli, jer: „Tko ukori čovjeka, poslije će naći veću milost nego onaj koji laska jezikom“ (Izreke 28,23). Ako mislite da vaš brat ili sestra u Kristu griješi, recite im. Možete im pomoći da izbjegnu Božju kaznu koju On daje svakom djetetu koje voli (Heb 12,6).

Prestanite!

Vjerujem da kao crkva trebamo jedni druge, jer smo odgovorni jedni drugima i trebamo ljubav, molitvu, podršku, a ponekad i ukor koji pomaže u priznanju da je ono što radimo grijeh, a Bog ga neće zanemariti. Hoćete li biti onaj hrabri prijatelj, brat ili sestra koji će u ljubavi govoriti istinu i upozoriti ih da prestanu? Možda vam neće zahvaliti… barem dok su u tom grijehu, ali kasnije će vidjeti da ste bili motivirani ljubavlju prema njima, a ne zato što ste svetiji od njih.

Dovedite svjedoka

Ponekad kao članovi crkve nismo u stanju sami pomoći bratu ili sestri da uvide pogrešku na svom putu dok otvoreno griješe, stoga nam je Isus Krist rekao da dovedemo još nekoga i razgovaramo s njima. Isus je rekao: „Ako te posluša, zadobio si brata svojega. A ne posluša li, uzmi sa sobom još jednoga ili dvojicu, tako da svaka izjava počiva na iskazu dvojice ili trojice svjedoka“ (Mt 18,15b-16). Međutim, „ako ni njih ne posluša, reci crkvi, pa ako ni crkvu ne posluša, neka ti bude kao poganin i carinik“ (Mt 18,17). To također treba biti učinjeno u ljubavi, a nadajmo se da neće doći do toga da ga se mora isključiti iz zajedništva.

Zaključak

Najsretnija stvar koju možemo učiniti za našu braću i sestre u Kristu jest im da im kažemo istinu, čak i ako istina boli. Radije bih bio ranjen od strane prijatelja, nego primao poljupce neprijatelja (Izreke 27,6). A vi? Hoćete li govoriti istinu u ljubavi kršćaninu koji griješi? Hoćete li se moliti za njih i reći im da se moraju pokajati? A ako se ne pokaju, jeste li spremni uzeti nekoga s vama i pomoći obratiti tog brata ili sestru u Kristu? Očito se to odnosi samo na grijehe koji su ozbiljni poput zlouporabe droga, seksualnog nemorala ili drugih ozbiljnih grijeha, jer svi griješimo, ali se svi trebamo pokajati kad to učinimo.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Faithinthenews.com