30 godina je kopao kanal za selo
Snimka zaslona: YouTube

Obitelj i prijatelji su Loungija Bhuiyana nazivali luđakom jer je neumorno kopao kanal kako bi doveo vodu u selo. No, njihovi podsmijesi su se pretvorili u riječi hvale nakon što je Loungi uspio te je donio vodu u selo. 

U selu Kolithwa u Indiji česte su suše te nikada nije bilo dovoljno vode kako bi biljke opstale. To je bio dugotrajan problem za farmere kao što je Loungi. Loungi je smatrao da, ako uspije iskopati kanale kojima će voda iz potoka doći do njegovog sela, ljudi će napokon moći saditi biljke i uzdržavati se. 

Kada je sve više mladih počelo odlaziti iz sela kako bi tražili plodna područja, Loungi je postao vrlo nesretan. Zbog toga je odlučio ostvariti svoj san. Oboružan samo jednostavnom opremom za kopanje, Loungi je krenuo do obližnjeg izvora kako bi počeo kopati kanal. 

Svaki dan je kopao kanal za selo

Dan za danom Loungi nije prestajao kopati kanale za selo. No njegovi suseljani su mu se podsmjehivali misleći da samo trati vrijeme. Čak je i njegova obitelj mislila da je opsjednut te da je luđak. Čak su ga vodili i na egzorcizam. 

No, on nije prestajao kopati. Inspiriralo ga je djelo Dashratha Manjija koji je 22 godine probijao stijenu čekićem i djetlom kako bi smanjio put od obližnjeg grada do svog sela. 

Loungi je rekao: „Čuo sam za njega te sam mislio, ako on to može, zašto ja ne mogu? Svi su mislili da sam poludio“. 

Vođa sela, Vishnupat Bhokta, je rekao: „Odlučio je prokopati kanal od prirodnog izvora vode do sela. 

Krajnji rezultat je nevjerojatan

Seljani bi većinom vodili stoku na taj izvor. Izvor je ujedno uzdržavao i sve šumske životinje. Loungi je znao da je izvor dovoljno velik da navodnjava svu našu zemlju. No, bilo je vrlo izazovno prokopati kanal“. 

No, danas, 70-godišnji Loungi je uspio u svom naumu te je iskopao kanal dug 3 kilometra. Trebalo mu je gotovo 30 godina, ali je njegov trud urodio plodom. Ove je godine selo napokon moglo uzgojiti pšenicu.