30 istina koje su mi promijenile život
Foto: Pixabay

Nedavno sam razgovarala s kolegicom koja je bila uzrujana jer uskoro treba navršiti „velikih“ 30 godina. Nije ju toliko mučio sam broj koliko očekivanje da će postići određene stvari ili ostvariti ciljeve do ove ključne 30-e godine. Ustvari je osjećala da je do sada već trebala biti udana kao većina njezinih prijatelja. Mnogo njih je već imalo djecu, dok ona nije imala niti moguću vezu na horizontu.

Kako smo razgovarale, rekla sam joj da moj život nije niti počeo sve do 30-e godine. Hoću reći – nisam istinski počela uživati u životu sve do 30-e, te sam je uvjerila da ima dovoljno vremena za ostvariti sve osobne ciljeve.

Trenutno sam na ¾ puta kroz svoje 30-e, i za mene je ovo desetljeće bilo fenomenalno. Nadmašuje moje 20-e u svakom pogledu i nema sumnje da su mi 30-e najdraže godine. Evo zašto.

1. Imam više samopouzdanja. Godine su mi pomogle da se zaljubim u sebe. Nesigurnost koju sam osjećala u 20-ima je nestala.

2. Ne uspoređujem se s drugima. Volim sebe. Koga briga što netko drugi radi!

3. Prestala sam se truditi svidjeti ljudima. Ako ne poštuješ moju osobnost, produži dalje.

4. Sve više se osjećam ugodno u svome tijelu. Imam celulit i „škembicu“. Koga briga?! Ja se osjećam lijepo.

5. Prestala sam oblikovati svoja uvjerenja prema drugima. Moje vrijednosti su puno važnije nego tuđe mišljenje o meni.

6. Otkrila sam što zaista želim kod partnera. Ne nasjedam na bilo što!

7. Temeljila sam svoju sreću na odnosu s Bogom, ne na vezi s muškarcem.

8. Naučila sam kako biti nesebična u odnosima. Ovo je zaista bitna stavka za dugotrajnu sreću.

9. Naučila sam svoju vrijednost ne temeljiti na osobi s kojom sam u vezi.

10. Odlučila sam da su moji interesi jako važni i bilo koja veza koja je zahtijevala da se ja promijenim, nije bila vrijedna.

11. Shvatila sam da je sa mnom sve u redu. Kao što i ja imam mane, tako ih imaju svi. Čudna sam, drugačija, ali kako god – ja sam ja.

12. Otkrila sam kako biti sretna i sama. Shvatila sam da ne zahtijevam od ljudi koji me okružuju da čine da se osjećam voljenom.

13. Shvatila sam da kada te netko uistinu voli, voli sve na tebi. Čak i komplicirane dijelove.

14. Shvatila sam da ako sama sebi ne mogu biti iskrena dok sam s nekim, onda ne bih trebala biti s tom osobom.

15. Počela sam cijeniti jednostavne stvari u životu. Vruće tuševe i regenerator za kosu. Kul osjećaj pijeska na prstima, ili pak dobru pjesmu.

16. Dosegnula sam položaj financijske stabilnosti.

17. Shvatila sam da ne trebam znati apsolutno sve o nečemu kako bih bila dobra u tome. Ponekad jednostavno moram „uživati u vožnji“.

18. Prihvatila sam činjenicu da je savršenstvo zabluda. Svi tragamo za tim, a znamo da to ne postoji.

19. Došla sam do točke u životu kada nisam trebala izaći van kako bih se zabavila! Provesti petak navečer na kauču je zakon!

20. Također sam shvatila da su najbolje stvari u životu besplatne.

21. Otkrila sam da svaki dan trebaš čvrsto zagrliti ljude koje voliš jer ćeš se jednog dana probuditi, a njih neće biti. Ovo je stvar koju u svojim tridesetima nisam uživala, ali to me naučilo više cijeniti roditelje koje, hvala Bogu, još imam priliku posjećivati i provoditi vrijeme s njima.

22. Shvatila sam da nikad nije kasno početi ispočetka.

23. Shvatila sam da život pruža drugu šansu za sreću.

24. Također sam otkrila da nikad nisi star da bi sanjao o nečem novom.

25. Shvatila sam da –što sam starija, to se više mogu opustiti i uživati s djecom. Zaista sam opuštenija i ne vjerujem da bih takva bila u 20-oj godini.

26. Otkrila sam da je putovati svijetom zaista prekrasna stvar, ali ništa ne može nadmašiti osjećaj kada konačno dođeš doma.

27. Shvatila sam da je imati jednog i jako dobrog prijatelja bolje nego nekoliko njih, a ne tako bliskih.

28. Počela sam konačno ubirati plodove dobrog kreditnog rejtinga, i izbaviti se iz studentskih zajmova.

29. Kada bih mogla promijeniti bilo što u svom životu, vjerojatno ne bih ništa mjenjala. Naučila sam cijeniti Božji tajming.

30. Prihvatila sam činjenicu da Bog još nije završio sa mnom. Možda će mi 40-e biti najbolje godine.

I na kraju, bez obzira uspjeli ili ne uspjeli biti tamo gdje želite biti s 21 ili pak 81 godinom, želim vam poručiti – nikada ne prestanite učiti, rasti i uvijek imati na umu da Bog ima jedinstven, poseban plan za vas. Nekim ljudima se to dogodi u 20-ima, a drugima se pak to dogodi poslije. I kad god se dogodi, zasigurno će vam to biti najbolje desetljeće ikad.

Autorica: Brie Gowen; Prijevod: Suzana Z.; Izvor: Briegowen.com