5 kršćanskih filmova koje biste trebali pogledati u ovoj godini

U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo velikih uspjeha u kršćanskom kinu. Od filma Bog nije mrtav do Kalvarije, filmovi temeljeni na vjeri više puta su dokazali svoju vrijednost.

Godina 2016. jednako je obećavajuća, i dok jedan broj kršćanskih filmova već ima svoje mjesto na ljestvici „Top 10 očekivanih filmova godine“, vrijeme je da naglasimo one koji će vam se sigurno dopasti. Ovo su 5 kršćanskih filmova koje ne biste trebali propustiti u 2016. godini.

Risen (Uskrsli)

U kinima: od veljače

Nekoliko smo puta na ovom blogu već govorili o filmu Uskrsli, ali iščekivanje da film izađe i dalje kotira visoko. Film prati rimskog stotnika (glumi Joseph Fiennes) kojeg je Poncije Pilat zadužio da istraži nestanak Isusovog tijela i uguši židovsku pobunu. Kako ga istraga vodi od Jeruzalema do puta Kristovih učenika, dokazuje da je istina iza misterije mnogo više nevjerojatna nego što je zamišljao. Gledano sa strane, ova priča o uskrsnuću ima puno potencijala. Samo se možemo nadati da će Uskrsli donijeti gledanost koju ova priča zaslužuje.

The Young Messiah (Mladi Mesija)

U kinima: od ožujka

Jako se malo zna o Kristovom djetinjstvu. Biblija nam govori da je zapanjio hramske učenjake svojim znanjem i razumijevanjem (Luka 2,21-52), ali takvi izvještaji često dovode do još pitanja. Kada je Isus znao da je Bog? Je li Duh Sveti uvijek bio s Njime? Film Mladi Mesija razmatra ova pitanja s izmišljenom pričom o Isusu kao sedmogodišnjaku koji se upravo vratio iz Egipta u Nazaret.

Kršćanski gledatelji su osjetljivi kada se uzima previše umjetničke slobode s onim što kaže Biblija, ali Mladi Mesija bi mogao dokazati da je iznimka. U svakom slučaju, ovo je jedan od filmova kojeg se isplati pogledati.

Miracles from Heaven (Čuda s neba)

U kinima: od ožujka

Kada je 12-godišnjoj Anni Beam dijagnosticirano stanje pod nazivom „poremećaj gastrointestinalnog motiliteta (intestinalna pseudoopstrukcija)“, njezini roditelji nisu znali što učiniti. Njihova voljena kćer bila je u boli, nije mogla jesti i bila je prisiljena dobivati hranu putem cjevčica. Usred njihove patnje, obitelj Beam čvrsto se držala vjere i pouzdanja da će ih Bog kroz to provesti. Ono što se dalje dogodilo moglo bi se nazvati jedino čudom. Dobar film za cijelu obitelj, Čuda s neba želi podsjetiti gledatelje da je sve moguće u Kristu.

God’s Not Dead 2 (Bog nije mrtav 2)

U kinima: od travnja

Biste li bili spremni žrtvovati sve zbog Isusa? Kršćanski fenomen koji je osvojio publiku u 2014. vraća se s novim nastavkom postavljajući ovo isto pitanje. Kada je profesorica državne škole (koju glumi Melissa Joan Hart) kažnjena zbog citiranja Biblije na satu, pokreće se niz događaja koji kulminiraju na sudu za vjersku slobodu. Bog nije mrtav 2 nastoji istražiti temu slobode govora, vjerskih progona i dinamične vjere u kaosu suvremenog društva. Pitanja koja se svakako rezoniraju među vjernom publikom.

Silence (Tišina)

U kinima: 2016.?

Film Tišina, temeljen na noveli japanskog autora Shūsaku Endō, prati skupinu isusovačkih misionara dok pokušavaju donijeti Evanđelje Japanu u 17. stoljeću. Većina toga vezanog za film trenutno se drži u tajnosti, ali ono što se malo zna o projektu zvuči obećavajuće. Film je strastveni projekt oskarovca Martina Scorsese (Hugo) i zvijezda poznatih imena kao što su Liam Neeson (Lego film), Adam Driver (Ratovi zvijezda: Sila se budi) i Andrew Garfield (Čudesni Spider-Man 2). Sama je knjiga također dobila pohvalne kritike na temu ispitivanja Boga i žrtvovanja. Očekujte puno suza s dirljivom porukom vjere, ljubavi i ustrajnosti.

Autor: Ryan Duncan; Prijevod: Vesna L.

NAJNOVIJE!